ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι επιπτώσεις του χρόνιου πόνου και πως να τις αντιμετωπίσουμε

21 Μαΐου 2022, 08:00

images

Ο χρόνιος μυοσκελετικός πόνος είναι μία πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει πόνο στους μύες, τα οστά, τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τα νεύρα, ενώ έχει συνδεθεί σε πολλές μελέτες με ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία μερικές φορές μπορεί να είναι εξίσου εξουθενωτικά με τα σωματικά.

Μια νέα έκθεση από την Hinge Health, μια εταιρεία ψηφιακής υγείας που επικεντρώνεται στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, εξετάζει σε βάθος το χρόνιο πόνο. Ο Δρ Jeffrey Krauss, επικεφαλής ιατρός στην Hinge Health, ανέφερε ότι 2 στους 5 ανθρώπους με χρόνιο πόνο βιώνουν επίσης κατάθλιψη και άγχος.

«Ο πόνος μπορεί να εντείνει τα προβλήματα ψυχικής υγείας και, αντίστροφα, το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσουν το χρόνιο πόνο», είπε ο Krauss και συνέχισε: «Το ετήσιο κόστος φροντίδας του χρόνιου πόνου σε αυτή τη χώρα [σ.σ. στις ΗΠΑ] είναι περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια».  «Υπάρχει μεγάλη παρανόηση για το τι προκαλεί πόνο. Στην πλειονότητα των ανθρώπων, δεν υπάρχει κανένα υποκείμενο ζήτημα για την αντιμετώπιση του πόνου», εξήγησε.

Ο Krauss σημείωσε ακόμη, ότι οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τον πόνο, επεξεργάζονται επίσης πολλούς στρεσογόνους παράγοντες και συνδέονται με την κατάθλιψη και το άγχος.

«Γενικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το νευρικό σας σύστημα είναι υπερδραστήριο. Είναι υπερευαισθητοποιημένο. Οι παράγοντες άγχους το προκαλούν, σωματικοί ή συναισθηματικοί ή οικονομικοί ή οτιδήποτε άλλο».

Οι βιομηχανίες, τα γραφεία και οι υπηρεσίες που  απαιτούν έντονη εργασία έχουν την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιου πόνου, ακολουθούμενη από εργασία που απαιτεί επαναλαμβανόμενες ενέργειες, ή εργασίες όπου οι εργαζόμενοι κάθονται καθόλη τη διάρκεια του ωραρίου τους.

Ο χρόνιος πόνος είναι, επίσης, μεγάλη επιβάρυνση για την παραγωγικότητα στην εργασία, οδηγώντας τους επαγγελματίες κατά μέσο όρο σε 8 ημέρες άδεια, σύμφωνα με τη μελέτη. Όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση, τα καταστήματα λιανικής πώλησης, τα κέντρα διανομής και κατασκευαστικές, καταγράφηκαν ως τα υψηλότερα περιστατικά χρόνιου πόνου, αναφέρει καταληκτικά η μελέτη.


Σχετικά Άρθρα