ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι επιπτώσεις του συνδυασμού ρύπων και φαρμάκων στην Yγεία

03 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Οι άνθρωποι εκτιθέμεθα καθημερινά, μέσω του περιβάλλοντος και της διατροφής τους, σε ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία τους. Τα μέταλλα και τα υπολείμματα των φαρμακευτικών προϊόντων, για παράδειγμα, σε υψηλές δόσεις, μολύνουν το νερό και τα τρόφιμα, δημιουργώντας μείγματα, τα οποία μπορούν να αλληλεπιδράσουν, και εν τέλει να αποβούν τοξικά.

Όπως μεταδίδει το Science Daily, η ανάλυση των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής ρύπανσης στους οργανισμούς είναι απαραίτητη προκειμένου να τεθεί ένα όριο στους ρύπους στους οποίους εκτίθεται ο πληθυσμός. Τι συμβαίνει, όμως, με τα μείγματα ρύπων; Τι συμβαίνει όταν, ακόμη και όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε μία αποδεκτή ποσότητα ρύπων, οι διαφορετικές ενώσεις αλληλεπιδρούν μεταξύ τους;

Για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε αυτά τα «κοκτέιλ μολυσματικών ουσιών», μια ομάδα από το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα, αποτελούμενη από τους Nieves Abril, Paula Huertas, María José Prieto και Juan Jurado, αξιολόγησε, σε ποντίκια, την τοξικότητα ενός μείγματος μολυσματικών ουσιών που είναι πολύ συχνή στο περιβάλλον και που συσσωρεύεται κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας: ένας συνδυασμός μετάλλων (αρσενικό, κάδμιο, υδράργυρος) και φαρμάκων (δικλοφενάκη, φλουμεκίνη).

Προκειμένου να προσδιορίσουν πώς αυτές οι ενώσεις αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, «μελετήσαμε την ελεγχόμενη έκθεση ποντικών σε αυτό το μείγμα και αναλύσαμε το πώς επηρεάζει τις πρωτεΐνες στο ήπαρ, δηλαδή πώς αλλάζει η ηπατική τους πρωτεόσταση κατά την έκθεση σε αυτά τα μείγματα ρύπων για 2 εβδομάδες», εξήγησε ο καθηγητής Nieves Abril.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η ερευνητική ομάδα είναι ότι ο συνδυασμός μετάλλων και φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει αυξημένη βλάβη στην υγεία.

Ωστόσο, η μελέτη επισημαίνει ότι το σελήνιο θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η βλάβη που προκαλείται από την έκθεση σε αυτούς τους ρύπους. Σε μια ομάδα ποντικών δόθηκαν δόσεις σεληνίου, ένα μέταλλο που βρίσκεται συχνά σε συμπληρώματα βιταμινών που πωλούνται στα φαρμακεία και οι πρωτεομικές αναλύσεις έδειξαν μείωση της μοριακής βλάβης που προκαλείται από τους ρύπους.




Σχετικά Άρθρα