ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη και την παιδική ηλικία

01 Ιουνίου 2021, 13:00

images

Στρατηγική για ευαισθητοποίηση όσον αφορά τις σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος, χαράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στη χάραξη της συγκεκριμένης πολιτικής συμπεριλαμβάνονται η απαγόρευση διαφημίσεων καπνίσματος καθώς και η αύξηση φόρων σε προϊόντα καπνού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το κάπνισμα είναι επιζήμιο για την ζωή των παιδιών από νεογνική ζωή, στα αρχικά χρόνια της ζωής τους μέχρι και την εφηβεία. Συγκεκριμένα, όταν η μητέρα είναι (παθητική) καπνίστρια υπάρχει αυξημένος κίνδυνος προωρότητας, γενετικών ανωμαλιών μέχρι και αποβολής.

Όπως αναφέρει η Δρ Bernadette Daelmans, Επικεφαλής Μονάδας, Υγείας και Ανάπτυξης Παιδιών στο Τμήμα Υγείας και Γήρανσης της Μητέρας, Νεογέννητων, Παιδιών και Εφήβων του ΠΟΥ, η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα επηρεάζει την επιβίωση, την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών πριν και μετά τη γέννηση.

Προσθέτει επίσης πως δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο κάπνισμα καθώς βλάπτει σοβαρά την υγεία ενός παιδιού. «Η έκθεση στο κάπνισμα επίσης μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στο να γίνει καπνιστής, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του»,  πρόσθεσε.

Πιο αναλυτικά, τα παιδιά που φροντίζονται από καπνιστές έχουν 70% αυξημένη την πιθανότητα να ξεκινήσουν κάπνισμα. Τα παιδιά που εκτίθενται στο κάπνισμα είναι πιο πιθανό να γίνουν καπνιστές ως ενήλικες, κάτι το οποίο τους βάζει σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ασθενειών όπως είναι η  Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το άσθμα.

Μια άλλη επίπτωση η οποία υπογραμμίζεται είναι το γεγονός ότι τα παιδιά που εκτίθενται στο κάπνισμα συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ δεν έχουν τόσο καλή επίδοση στο σχολείο.

Με αυτές τις σοβαρές επιπτώσεις που επιφέρει το κάπνισμα στα παιδιά, απώτερος στόχος είναι «Μια γενιά απαλλαγμένη από το κάπνισμα». Εξήντα δύο χώρες παγκοσμίως υιοθέτησαν ολοκληρωμένες πολιτικές κατά του καπνίσματος, βελτιώνοντας τις πιθανότητες των παιδιών τους για ένα πιο υγιές μέλλον.

 «Η δημιουργία 100% ολοκληρωμένων πολιτικών για το κάπνισμα οδηγεί σε μεγαλύτερα οφέλη, ειδικά όταν αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται επαρκώς, χωρίς εξαιρέσεις» δήλωσε ο Δρ Vinayak M Prasad, επικεφαλής μονάδας, No Tobacco (TFI) στο Τμήμα Προώθησης Υγείας του ΠΟΥ.

Οι κοινωνίες έχουν ανάγκη για εξωτερικούς χώρους απαλλαγμένους από το κάπνισμα όπως σχολικούς χώρους, παιδικές χαρές, πάρκα και παραλίες, καθώς και εσωτερικούς χώρους, για την προστασία των ανθρώπων από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των παιδιών.

Το κάπνισμα αποτελεί την αιτία για 1,2 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο, ενώ οι 65000 θάνατοι αφορούν εφήβους και παιδιά κάτω των 15 ετών.

Σχετικά Άρθρα