ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην υγεία

02 Δεκεμβρίου 2023, 08:00

images

Η ενεργειακή κρίση και οι επιβλαβείς επιπτώσεις της στην υγεία είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το The bmj, μια γυναίκα που είπε ότι είχε σταματήσει να παρατηρεί ότι έκανε κρύο - γιατί αν το επέτρεπε στον εαυτό της, όλα έγιναν πιο δύσκολα- και ένα ζευγάρι, εισήχθησαν στο νοσοκομείο με υποθερμία επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση.

«Είναι οδυνηρό», λέει η Danielle Butler, ανώτερη υπεύθυνη έρευνας και πολιτικής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου National Energy Action. Αυτή και οι συνάδελφοί της από το Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, άκουσαν αυτές τις ιστορίες πριν από 4 χρόνια, ενώ ερευνούσαν την ενεργειακή φτώχεια στις Εξωτερικές Εβρίδες, μια καταιγίδα που έπληξε το αρχιπέλαγος στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Σκωτίας.

Λόγω της COVID-19 και της κρίσης των τιμών της ενέργειας, η ενεργειακή κρίση έχει γίνει ένα φαινόμενο το οποίο οξύνεται διαρκώς ανά τον κόσμο.

Υπήρξαν σχεδόν 5.000 θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο χειμώνα που οφείλονταν στην πολύ χαμηλή θερμοκρασία των σπιτιών, σύμφωνα με το End Fuel Poverty Coalition. Επιπλέον, σχεδόν 1 στα 4 βρετανικά νοικοκυριά κοινωνικής στέγασης, βίωσε ενεργειακή φτώχεια αυτή την περίοδο, λέει η εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων Switchee.

Η εκτίναξη των τιμών των ορυκτών καυσίμων, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνέβαλε επίσης σημαντικά στην ενεργειακή κρίση. Ένα κρύο σπίτι μπορεί να αποβεί θανατηφόρο—και ακόμα κι αν δεν σας σκοτώσει, η διαμονή σε ένα ψυχρό περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ψυχολογικό στρες και να επιδεινώσει χρόνιες παθήσεις, όπως αναπνευστικές ασθένειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Σχετικά Άρθρα