ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι επιφάνειες των smartphone είναι εστίες αλλεργιογόνων

15 Νοεμβρίου 2022, 16:00

images

Άτομα που πάσχουν από αλλεργίες ή από άσθμα πρέπει να καθαρίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα πιο συχνά, καθώς οι επιφάνειές τους περιέχουν αλλεργιογόνα και άλλες τοξίνες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, έρευνα που παρουσιάστηκε στη φετινή Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση του American College of Allergy, Asthma and Immunology στο Louisville, KY, εξέτασε τα επίπεδα αλλεργιογόνων και τοξινών στις επιφάνειες των smartphones.

«Τα smartphones έδειξαν αυξημένα και μεταβλητά επίπεδα BDG και ενδοτοξίνης και αλλεργιογόνα γάτων και σκύλων ανιχνεύτηκαν σε smartphones ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων», λέει η Hana Ruran, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης .

Οι BDGs ή β-D γλυκάνες, που βρίσκονται σε πολλές επιφάνειες, προκαλούν χρόνια αναπνευστικά και ερεθιστικά συμπτώματα. Εν τω μεταξύ, η ενδοτοξίνη είναι ένας ισχυρός φλεγμονώδης παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει πυρετό, τρέμουλο, σηπτικό σοκ, τοξική πνευμονία και διάφορα αναπνευστικά συμπτώματα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μοντέλα τηλεφώνων που είχαν παρόμοιο μέγεθος και επιφάνεια με ένα πραγματικό τηλέφωνο και σκούπισαν την μπροστινή επιφάνεια των μοντέλων τηλεφώνων ως μέρος της δοκιμής. Χρησιμοποιώντας ηλεκτροστατικά μαντηλάκια, οι ερευνητές πήραν δείγματα από τα κινητά τηλέφωνα 15 εθελοντών και στη συνέχεια κατέγραψαν τα επίπεδα αλλεργιογόνων, BDG και ενδοτοξινών στα μοντέλα τηλεφώνων.

Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ένας συνδυασμός χλωρεξιδίνης και χλωριούχου κετυλοπυριδινίου ήταν το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση των BDG και της ενδοτοξίνης και ένας συνδυασμός βενζοϊκού βενζυλίου και ταννικού οξέος, μείωσε αποτελεσματικά τα αλλεργιογόνα γάτων και σκύλων στα smartphones.

Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτές οι χημικές ουσίες δεν διατίθενται στο εμπόριο στις ίδιες συγκεντρώσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.

«Η μελέτη καταδεικνύει την έκθεση σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα και μόρια που πυροδοτούν έμφυτες ανοσολογικές αντιδράσεις από μια πηγή που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν εξετάσει. Εάν έχετε αλλεργίες ή άσθμα, μπορεί να θέλετε να καθαρίζετε το smartphone σας πιο συχνά για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε αυτά τα αλλεργιογόνα και τους παράγοντες που προκαλούν άσθμα», δηλώνει καταληκτικά ο Peter Thorne, PhD, καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και συν-συγγραφέας της μελέτης.


Σχετικά Άρθρα