ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι επιδράσεις της μακροχρόνιας COVID στα παιδιά

13 Φεβρουαρίου 2024, 07:00

images

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, μεγάλη ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) , ανέλυσε υπάρχουσες μελέτες σχετικά με τις συνέπειες της νόσησης από κορωνοϊό στον οργανισμό (COVID-19) (PASC) για να κατανοήσει τη μακροπρόθεσμη επίδραση της λοίμωξης (SARS-CoV-2) στα παιδιά. O παγκόσμιος αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19, έχει επηρεάσει πολλαπλούς τομείς της ζωής μας, με τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες να επιδρούν στην καθημερινότητά μας άμεσα, πέρα από τις μαζικές επιπτώσεις στους τομείς της ιατρικής και της υγειονομικής περίθαλψης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πανδημία έχει επηρεάσει δυσανάλογα συγκεκριμένες φυλετικές και κοινωνικοοικονομικές ομάδες. Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού συνεχίζει να αντιμετωπίζει επίμονες και εξουθενωτικές συνέπειες και συμπτώματα της COVID-19, που ονομάζονται πλέον PASC ή μακροχρόνια νόσος του κορωνοϊού.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι, μεταξύ των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ, περίπου το 20% αφορούσε παιδιά, εκ των οποίων το 10%-20% πιστεύεται ότι εξελίχθηκε σε PASC. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 5,8 εκατομμύρια παιδιά στη χώρα. Η παρούσα μελέτη συνοψίζει την τρέχουσα κατανόηση της επιδημιολογίας, του επιπολασμού, των υποκείμενων μηχανισμών, των κλινικών χαρακτηριστικών και των αποτελεσμάτων του PASC στον παιδιατρικό πληθυσμό.

Η ανασκόπηση εξέτασε μελέτες που διερεύνησαν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των λοιμώξεων από SARS-CoV-2 στα παιδιά και παρουσίασε μια ολοκληρωμένη εικόνα της τρέχουσας κατανόησης του PASC στα παιδιά. Τα ευρήματα δείχνουν ότι, ενώ η σοβαρότητα και ο επιπολασμός της COVID-19 στα παιδιά δεν άγγιζαν τόσο υψηλά ποσοστά όσο στους ενήλικες, το PASC συνεπάγεται σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων αυτοάνοσων νοσημάτων και διαβήτη.

Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για ύπαρξη πρωτοβουλιών με στόχο την περαιτέρω κατανόηση της ευαισθησίας παιδιών με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις στις λοιμώξεις που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2.

Σχετικά Άρθρα