ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι εγκέφαλοι κάποιων έχουν επιρρέπεια στη χρήση ουσιών και στον εθισμό

03 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Ομοιότητες παρατηρούνται μεταξύ των νευρωνικών δικτύων των εγκεφάλων όσων έχουν κάποια διαταραχή χρήσης ουσιών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health. Οι ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital, εξέτασαν δεδομένα από περισσότερες από 100 μελέτες για τον εθισμό και ανακάλυψαν μη φυσιολογικά πρότυπα σε άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών που συνδέονται με ένα συγκεκριμένο νευρωνικό δίκτυο του εγκεφάλου.

Σε αυτή τη μελέτη, τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που εξέτασαν ανωμαλίες μέσω νευροαπεικόνισης σε χρήστες ουσιών. Οι ερευνητές μπόρεσαν να ελέγξουν εάν διαφορετικοί τύποι νευροαπεικόνισης ανωμαλιών συνδέονται με ένα κοινό νευρωνικό δίκτυο. Τα αποτελέσματά τους επιβεβαίωσαν ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ των διαταραχών χρήσης ουσιών και των τρόπων απεικόνισης των ανωμαλιών του νευρωνικού δικτύου.

«Ήταν εκπληκτικό να βλέπεις ότι οι ανωμαλίες της απεικόνισης του εγκεφάλου σε τόσες πολλές διαφορετικές ουσίες κατάχρησης αντιστοιχούν στο ίδιο εγκεφαλικό κύκλωμα», δήλωσε ο Δρ.Michael Fox, διευθυντής του Center for Brain Circuit Therapeutics at Brigham and Women’s Hospital. «Αυτό υποδηλώνει ότι το ίδιο εγκεφαλικό κύκλωμα μπορεί να είναι ένας θεραπευτικός στόχος για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών τύπων εθισμού».

Ο Fox συνέχισε: «Το επόμενο βήμα από την άποψη της έρευνας θα είναι η στόχευση αυτού του εγκεφαλικού κυκλώματος με παρεμβάσεις διέγερσης του εγκεφάλου για να δούμε εάν ο εθισμός βελτιώνεται».

«Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η παθολογία του εγκεφάλου που παρατηρείται σε όλους τους τύπους εθισμού , χαρτογραφείται σε ένα κοινό νευρωνικό δίκτυο του εγκεφάλου. Αυτά τα αποτελέσματα ταυτίζονται με προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι η παθολογία που παρατηρείται σε άτομα με εθισμό επικεντρώνεται στα δίκτυα του εγκεφάλου και στις περιοχές που εμπλέκονται στη ρύθμιση της λαχτάρας ή της επιθυμίας των ναρκωτικών ουσιών, της προσοχής που σχετίζεται με την ανταμοιβή, του συναισθήματος και της επικίνδυνης λήψης αποφάσεων», είπε ο Δρ. Adam Bisaga, ιατρικός διευθυντής της Ophelia και καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia. 

«Η κατανόηση των δικτύων που εμπλέκονται μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη στοχευμένης θεραπείας για την αλλαγή των ανωμαλιών» κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα