ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι δύο δόσεις εμβολίων εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικές κατά μετάλλαξης

24 Αυγούστου 2021, 12:00

images

Οι δύο δόσεις εμβολίου COVID-19 παρέχουν την πιο αποτελεσματική προστασία από την παραλλαγή Delta, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών και το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, παρατήρησαν ότι τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και AstraZeneca εξακολουθούν να προσφέρουν καλή προστασία έναντι νέων λοιμώξεων της παραλλαγής Delta, αν και χαμηλότερη.

Η μελέτη, βασισμένη σε δεδομένα από την έρευνα της νόσου COVID-19, είναι η μεγαλύτερη που αξιολόγησε και συγκρίνει άμεσα την πραγματική αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer-BioNTech και AstraZeneca έναντι όλων των λοιμώξεων.

Η προστασία του εμβολιασμού κατά της μετάλλαξης Δ, καθίσταται στο ίδιο επίπεδο δημιουργίας αντισωμάτων στην περίπτωση νόσησης πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης.

Επομένως, με αυτό τον τρόπο η προστασία είναι ακόμη υψηλότερη για τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί αφού είχαν ήδη μολυνθεί από την COVID-19, σε σύγκριση με τα εμβολιασμένα άτομα που δεν είχαν νοσήσει.

Σ’ αυτό το σημείο φαίνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού των ατόμων που ήδη νόσησαν, και το πόσο σημαντικός καθίσταται για την προστασία όσων προηγουμένως δεν νόσησαν με κορωνοϊό.

Η Sarah Walker, καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνητής και ακαδημαϊκός επικεφαλής για την έρευνα μόλυνσης COVID-19, δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόση μετάδοση μπορεί να υπάρχει από άτομα που προσβάλλονται από COVID-19 και έχουν εμβολιαστεί - για παράδειγμα, μπορεί να νοσούν βαριά για λιγότερες μέρες».

«Αλλά το γεγονός ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα ιού υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη μπορεί καθίστανται περισσότερο ευάλωτοι στον ιό. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο για όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα να εμβολιαστούν».

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μια δόση του εμβολίου Moderna είχε παρόμοια ή μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής Delta όπως οι μεμονωμένες δόσεις των άλλων εμβολίων.

Μεγαλύτερη αρχική αποτελεσματικότητα μετά από δόσεις Pfizer

Ακόμη οι δύο δόσεις Pfizer-BioNTech έδειξαν μεγαλύτερη αρχική αποτελεσματικότητα έναντι νέων λοιμώξεων COVID-19, αλλά αυτό μειώθηκε ταχύτερα σε σύγκριση με δύο δόσεις του AstraZeneca. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να μελετηθούν ακόμη πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι ο χρόνος μεταξύ των δόσεων δεν επηρέασε την αποτελεσματικότητα στην πρόληψη νέων λοιμώξεων και ότι οι νεότεροι άνθρωποι έχουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία από τον εμβολιασμό από τους ηλικιωμένους.

Ο Δρ Koen Pouwels, Ανώτερος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Nuffield Department of Population Health, δήλωσε:

«Ενώ τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα νόσησης από την COVID-19, δεν το εξαλείφουν. Ακόμη, τα δεδομένα μας δείχνουν τη δυνατότητα για εμβολιασμένα άτομα να μεταδίδουν την COVID-19 σε άλλους και τη σημασία των διαγνώσεων και της απομόνωσης για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης».

Οι ερευνητές ανέλυσαν 2.580.021 αποτελέσματα δοκιμών από 384.543 συμμετέχοντες ηλικίας 18 ετών και άνω μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2020 και 16 Μαΐου 2021 και 811.624 αποτελέσματα διαγνώσεων από 358.983 συμμετέχοντες μεταξύ 17 Μαΐου 2021 και 1 Αυγούστου 2021.

Η έρευνα μόλυνσης COVID-19 γίνεται σε εβδομαδιαία βάση από διάφορες χώρες και παρατηρούνται αποτελέσματα και τάσεις τόσο της νόσου όσο και των εμβολιασμών σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και άλλες ομάδες πληθυσμού.

Ο καθηγητής Walker είπε: «Χωρίς μεγάλες κοινοτικές έρευνες είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος του εμβολιασμού στις λοιμώξεις. Πρέπει να γίνονται παρατηρήσεις για το τι διατηρεί την επιδημία, και να γνωρίζουμε κατά πόσο οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί και δεν κάνουν διαγνώσεις μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Είμαστε πολύ ευγνώμονες σε όλους τους συμμετέχοντες που έδωσαν το χρόνο τους για να μας βοηθήσουν».

Σχετικά Άρθρα