ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι αριθμοί δεν δείχνουν το πραγματικό μέγεθος εξάπλωσης της ΒΑ.5 στις ΗΠΑ

14 Ιουλίου 2022, 07:00

images

Είναι γεγονός ότι οι επίσημες μετρήσεις κρουσμάτων κορωνοϊού δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων, οδηγώντας τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες σε υποτίμηση του κινδύνου που πηγάζει από τη μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον BA.5.

Η Όμικρον BA.5 αναγνωρίστηκε ως η κυρίαρχη παραλλαγή στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και η υποπαραλλαγή φέρει με τη σειρά της βασικές μεταλλάξεις που τη βοηθούν να ξεφύγει από τα αντισώματα που δημιουργούνται από τα εμβόλια και την προηγούμενη μόλυνση, βοηθώντας έτσι την ταχεία εξάπλωση.

Μαζί με αυτή την εξέλιξη, θα έρθουν «κλιμακούμενοι αριθμοί κρουσμάτων και περισσότερες νοσηλείες», δήλωσε ο Δρ Eric Topol, καρδιολόγος και καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στο κέντρο Scripps Research. «Ένα καλό είναι ότι δεν φαίνεται να συνοδεύεται από εισαγωγές στη ΜΕΘ και θανάτους όπως προηγούμενες παραλλαγές, αλλά αυτό είναι σίγουρα το μόνο μη ανησυχητικό» πρόσθεσε.

Μια εκτίμηση από το Institute for Health Metrics, ένα ερευνητικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, υποδηλώνει ότι οι πραγματικοί αριθμοί μολύνσεων την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν περίπου επτά φορές υψηλότεροι από τα αναφερόμενα κρούσματα - τα οποία ήταν κατά μέσο όρο περίπου 107.000 κάθε μέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες-, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η BA.5 προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η BA.5 μπορεί να ξεφύγει από τα αντισώματα που έχει αναπτύξει κανείς, είτε από εμβολιασμό, είτε από προηγούμενη μόλυνση - ακόμα και από άλλη υποπαραλλαγή της Όμικρον-. Τα εμβόλια αναμένεται ακόμη να παρέχουν προστασία από σοβαρές ασθένειες και για το φθινόπωρο, οι παρασκευαστές εμβολίων αναπτύσσουν νέα ενισχυτικά εμβόλια που ενσωματώνουν στελέχη Όμικρον BA.4 και BA.5.

Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες θεραπείες, όπως το αντιικό χάπι Paxlovid, που μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής ασθένειας. Παράλληλα, οι μάσκες υψηλής ποιότητας, ο αερισμός, η τήρηση αποστάσεων και η καραντίνα και η απομόνωση μπορούν ακόμα να βοηθήσουν στη μείωση της εξάπλωσης από οποιαδήποτε παραλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της BA.5.

Ωστόσο, επί του παρόντος, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι εισάγονται στο νοσοκομείο με COVID-19 κάθε μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC και περισσότεροι από 300 πεθαίνουν κάθε μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins University.

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια «φάση βιώσιμης διαχείρισης», με συνεχείς προσπάθειες για να κρατήσουν τα πράγματα υπό έλεγχο. Ορισμένα προγράμματα επιτήρησης βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η παρακολούθηση των λυμάτων που παρακολουθεί την ποσότητα του ιού που υπάρχει στα λύματα. Ωστόσο, αυτά είναι ελάχιστα και  δεν αποτυπώνουν με αξιοπιστία το τι πραγματικά συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Σχετικά Άρθρα