ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι άνω των 35 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο διαβήτη τύπου 2

28 Μαρτίου 2023, 07:00

images

Η εξέταση όλων των ενηλίκων ηλικίας 35 έως 70 ετών, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος τους, θα συμβάλει στον εντοπισμό και την έγκαιρη διάγνωση των ασθενών σε αυτό το ηλικιακό εύρος με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τους συγγραφείς μίας νέας μελέτης.

Αυτή η προσέγγιση ενισχύει επίσης την ικανότητα διάγνωσης αυτών των παθήσεων σε φυλετικές και εθνολογικές ομάδες, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τις ανισότητες υγείας που αντιμετωπίζουν αυτές οι κατηγορίες.

«Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση στην οποία επιμένουν οι απαράδεκτες φυλετικές ανισότητες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Matthew O’ Brien, αναπληρωτής καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

«Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια προσέγγιση ελέγχου που να μεγιστοποιεί την ισότητα», είπε. «Αν μπορέσουμε να βρούμε όλους τους ασθενείς με προδιαβήτη ή διαβήτη νωρίτερα, αυτό μας βοηθά να μειώσουμε αυτές τις ανισότητες και τα άσχημα αποτελέσματα που ακολουθούν».

Για τη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου στο American Journal of Preventive Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τις Εθνικές Έρευνες Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES), ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα ενηλίκων των ΗΠΑ.

Χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να συγκρίνουν πόσες περιπτώσεις προδιαβήτη και διαβήτη θα εντοπιστούν σε διαφορετικά σενάρια προσυμπτωματικού ελέγχου — συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι παθήσεις επηρέασαν ορισμένες φυλετικές και άλλες ομάδες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση της ηλικίας προσυμπτωματικού ελέγχου από τα 40 στα 35 έτη - όπως έκανε η USPSTF με τη σύστασή της για το 2021 - είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό επιπλέον 13,9 εκατομμυρίων ενηλίκων με προδιαβήτη ή διαβήτη. Μάλιστα, τα μεγαλύτερα οφέλη από τον προσυμπτωματικό έλεγχο λόγω αυτής της αλλαγής, σημειώθηκαν μεταξύ των Ισπανόφωνων.

Ομοίως, εάν όλοι οι ενήλικες ηλικίας 35 έως 70 ετών ελέγχονταν, ανεξαρτήτως ΔΜΣ, θα εντόπιζαν ακόμη περισσότερα άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση είχε θετικό αντίκτυπο σε όλες τις φυλετικές και εθνολογικές ομάδες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με βάση μόνο την ηλικία είναι επίσης ευκολότερος ως πρακτική για τους γιατρούς, επειδή δεν χρειάζεται να θυμούνται ξεχωριστά όρια ελέγχου ΔΜΣ για διαφορετικές ομάδες. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των ποσοστών προσυμπτωματικού ελέγχου, είπε καταληκτικά ο O'Brien.



Σχετικά Άρθρα