ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ακραίες θερμοκρασίες πλήττουν τον παιδικό εγκέφαλο

13 Ιουνίου 2024, 18:00

images

Μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change, αναφέρει ότι οι ακραίες θερμοκρασίες (ζέστη ή κρύο), έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη δομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου των παιδιών. Η εν λόγω μελέτη έγινε στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Υγεία της Βαρκελώνης (ISGlobal) σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας (Erasmus MC) και το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας CIBER στη Μαδρίτη.

Η Δρ Monica Guxens, ερευνήτρια στο ISGlobal, Erasmus MC και CIBER, ανέφερε ότι ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος των εμβρύων και των μικρών παιδιών, είναι πολύ ευαίσθητος στους περιβαλλοντικούς παράγοντες. "Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και τη γνωστική ικανότητατων παιδιών και εφήβων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, υπήρχε έλλειψη μελετών που να αξιολογούν πιθανές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου λόγω έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες".

Στη νέα μελέτη, η Δρ Guxens και οι συνεργάτες της, επικεντρώθηκαν στη λευκή ουσία του εγκεφάλου παιδιών στην προεφηβεία για να εντοπίσουν τις επιδράσεις της έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Στην ανάλυση περιλήφθηκαν 2.681 παιδιά 9-12 ετών από τη μελέτη Generation R στο Ρότερνταμ. Με μαγνητική τομογραφία, οι ερευνητές αποτύπωσαν τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, μετρώντας τη διάχυση των μορίων του νερού στη λευκή ουσία. Αξιοποίησαν επιπλέον προηγμένες στατιστικές μεθόδους για να υπολογίσουν την έκθεση των παιδιών σε μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες από τη σύλληψή τους μέχρι τα 8 έτη. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν την επίδραση της έκθεσης σε διαφορετικές θερμοκρασίες στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, όταν στην ηλικία 9-12 ετών.

Η έκθεση σε πολύ κρύο κατά την κύηση και το πρώτο έτος ζωής, καθώς και η έκθεση σε πολλή ζέστη από τη γέννηση έως το τρίτο έτος ζωής, συνδέονταν με καθυστέρηση στην ωρίμανση της λευκής ουσίας του εγκεφάλου στην προεφηβεία.

«Οι ίνες της λευκής ουσίας είναι υπεύθυνες για τη συνδεσιμότητα των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, επιτρέποντας την επικοινωνία μεταξύ τους. Καθώς αναπτύσσεται η λευκή ουσία, η επικοινωνία αυτή γίνεται ταχύτερη και πιο αποτελεσματική. Η αλλαγή αυτής της παραμέτρου, έχει συνδεθεί με ασθενέστερη γνωστική λειτουργία και ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας", δήλωσε η Δρ Laura Granés, ερευνήτρια στο ISGlobal και πρώτη συγγραφέας.

Σχετικά Άρθρα