ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θεραπείες για αιματολογικές διαταραχές και κακοήθειες

02 Νοεμβρίου 2019, 08:00

images

Τα τελευταία χρόνια δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στις αιματολογικές κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα, αλλά και στα υπόλοιπα νοσήματα του αίματος, όπως η αιμορροφιλία και οι αιμοσφαιρινοπάθειες.

Σε  διεθνές συνέδριο που θα διεξαχθεί σύντομα στην Ελλάδα, ο Δρ Vincent S. Rajkumar, καθηγητής Αιματολογίας στη Mayo Clinic θα αναπτύξει τη σύγχρονη θεραπευτική του Πολλαπλού Μυελώματος, ενώ ο Paul Richardson, καθηγητής Αιματολογίας στο Harvard θα αναφερθεί στην ανοσοθεραπεία με ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες,  και ο Philippe Moreau, καθηγητής Αιματολογίας στη Nantes της Γαλλίας στην ανοσοθεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.

Η ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα έχει πρόσφατα λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία και σε ασθενείς με Διάχυτο Λέμφωμα από Β-μεγάλα κύτταρα μετά από αποτυχία σε δύο προηγούμενες γραμμές θεραπείας.

Επίσης σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια με νέα φάρμακα που μειώνουν τα μεσοδιαστήματα λήψης της θεραπείας, από 1-2 φορές την εβδομάδα σε μια φορά το δεκαήμερο, καθώς και μονοκλωνικά αντισώματα έναντι των αναστολέων παραγόντων της πήξης που χορηγούνται στους ασθενείς, έχουν προκαλέσει επανάσταση στη θεραπευτική του νοσήματος.

Ο διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ron Ram, καθηγητής στο Τελ Αβίβ, θα αναπτύξει το ρόλο των CAR-T θεραπειών στα λεμφώματα και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτές, ενώ τα νεότερα δεδομένα στην ανοσοθεραπεία της Χρόνιας Λεμφοκυτταρικής Λευχαιμίας θα αναπτυχθούν από τον Arnon P. Kater, καθηγητή Αιματολογίας στο Άμστερνταμ.

Η Δρ Έλλη Παπαεμμανουήλ, καθηγήτρια Αιματολογίας στο Μemorial Sloan Kettering Cancer Center θα μιλήσει για την προγνωστική σημασία των σωματικών μεταλλάξεων στα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα. Επίσης θα αναπτυχθούν οι σύγχρονες στοχευμένες θεραπείες στην Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία από τον Francesco Buccisano, καθηγητή Αιματολογίας στη Ρώμη.Στην αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια.

Νέα φάρμακα που μειώνουν τα μεσοδιαστήματα λήψης της θεραπείας, από 1-2 φορές την εβδομάδα σε μια φορά το δεκαήμερο, καθώς και μονοκλωνικά αντισώματα έναντι των αναστολέων παραγόντων της πήξης που χορηγούνται στους ασθενείς, έχουν προκαλέσει επανάσταση στη θεραπευτική του νοσήματος.

 Αυτά θα αναπτυχθούν σε πέντε επιστημονικές εκδηλώσεις του προγράμματος. Το «φλέγον» θέμα της αντιμετώπισης της θρομβοφιλίας σε έγκυες γυναίκες θα αναπτυχθεί από τον Benjamin Brenner, καθηγητή Αιματολογίας στη Χάιφα του Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα