ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θεραπεία με λέιζερ συνδέεται με τη βελτίωση της μνήμης

01 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Η διακρανιακή φωτοβιοτροποποίηση (tPBM), μια μη επεμβατική θεραπεία με λέιζερ, μπορεί να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε νεαρούς ενήλικες όταν εφαρμόζεται στο φλοιό του εγκεφάλου, προτείνει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο Science Advances.

Οι ερευνητές συνέκριναν το αποτέλεσμα 1064 nm tPBM που χορηγήθηκε σε μια συνεδρία 12 λεπτών στο δεξιό προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου (PFC) έναντι τριών άλλων σκελών θεραπείας: Ίδιας παρέμβασης στο αριστερό μέρος του εγκεφάλου, παρέμβαση σε χαμηλότερη συχνότητα και ψευδούς παρέμβασης (placebo).

Σε όλους τους συμμετέχοντες, δόθηκε μια σειρά από αντικείμενα πριν από την υπό μελέτη παρέμβαση και ζητήθηκε να τα θυμηθούν και να τα κατονομάσουν μετά. Όσοι έλαβαν tPBM 1064 nm στο δεξί PFC, έδειξαν ανώτερη απόδοση έως και 25% στις διεργασίες μνήμης σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

Οι ασθενείς με παθήσεις που σχετίζονται με την προσοχή, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, «θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτό το είδος θεραπείας, η οποία είναι ασφαλής, απλή και μη επεμβατική, χωρίς παρενέργειες», ανέφερε σε δελτίο τύπου ο ερευνητής Dongwei Li, από το Κέντρο για την Υγεία του Ανθρώπινου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τις προηγούμενες δεκαετίες, η μη επεμβατική τεχνολογία διέγερσης του εγκεφάλου που χρησιμοποιεί διακρανιακή εφαρμογή άμεσων ή εναλλασσόμενων ηλεκτρικών ή μαγνητικών πεδίων, έχει αποδειχθεί χρήσιμη στη βελτίωση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών, όπως η διαρκής προσοχή, το συναίσθημα και οι εκτελεστικές λειτουργίες.



Σχετικά Άρθρα