ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θα μπορούσαν οι στατίνες να μας βοηθήσουν με την COVID-19;

25 Οκτωβρίου 2022, 07:00

images

Τα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης, οι στατίνες, είναι δυνατό να μειώσουν τη σοβαρότητα της COVID-19 και τον κίνδυνο θανάτου από αυτή, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Προηγούμενες έρευνες, έχουν δείξει παρόμοια οφέλη των στατινών που σχετίζονται με την COVID-19. Ωστόσο, άλλες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι αυτά τα φάρμακα είχαν μικρό αντίκτυπο στη σοβαρότητα ή τη θνησιμότητα από τη λοίμωξη.

Στη νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στις 22 Οκτωβρίου στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολόγων 2022, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 38.000 ασθενών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2020, πριν την έγκριση των εμβολίων COVID-19 στη χώρα από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Από τους ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, το 30% λάμβανε τακτικά στατίνες ως θεραπεία για την υψηλή χοληστερόλη. Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, συνιστά στατίνες για ενήλικες ηλικίας 40 έως 75 ετών με ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Εξετάζοντας τα ιατρικά αρχεία των ασθενών, οι συγγραφείς της νέας μελέτης διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν στατίνες είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19, σε σύγκριση με άτομα που δεν ακλουθούσαν τέτοια θεραπεία.

Επιπλέον, αυτοί που λάμβαναν τακτικά στατίνες, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας ή να αναπτύξουν θρόμβους αίματος. Περνούσαν επίσης, λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο και λιγότερο χρόνο με αναπνευστική υποστήριξη.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να είναι μια πρόσθετη οικονομικά αποδοτική λύση κατά της σοβαρότητας της νόσου COVID-19 και θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Ettore Crimi, καθηγητής αναισθησιολογίας και ιατρικής κρίσιμης φροντίδας στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα στο Ορλάντο.

Διάφοροι μηχανισμοί έχουν προταθεί για το πώς οι στατίνες θα μπορούσαν να μειώσουν τη σοβαρότητα του COVID-19 και τον κίνδυνο θανάτου. Οι στατίνες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια του COVID-19, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή που βλάπτει τα όργανα και την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων.

Ωστόσο, οι στατίνες πιθανότατα ωφελούν τους ασθενείς με COVID-19 με τον ίδιο τρόπο που ωφελούν άτομα χωρίς COVID-19.

«Κυρίως, νομίζω ότι οι στατίνες λειτουργούν σταθεροποιώντας αθηροσκληρωτικές πλάκες που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια, μειώνοντας τον κίνδυνο αυτών των επιπλοκών», δήλωσε καταληκτικά ο Δρ Matthew S. Durstenfeld, καρδιολόγος και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.


Σχετικά Άρθρα