ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θα κάνουν τα όργανα συμβατά με οποιαδήποτε ομάδα αίματος

25 Φεβρουαρίου 2022, 10:00

images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι δυνατή η ασφαλής "μετατροπή" των τύπων αίματος σε όργανα δοτών που προορίζονται για μεταμόσχευση.

Ένα από τα βασικά στοιχεία για τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση είναι η αντιστοίχιση αίματος. Κάθε άτομο έχει μια συγκεκριμένη ομάδα αίματος από τέσσερις κύριες. Οι οκτώ πιο συνηθισμένοι τύποι αίματος είναι οι A+, A- , B+, B- , O+, O- , AB+, AB- .

Η μελέτη, που διεξήχθη από τα Latner Thoracic Surgery Research Laboratories και το UHN's Ajmera Transplant Center, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας καθολικών οργάνων τύπου O, τα οποία θα μπορούσαν να καταστήσουν τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων πολύ πιο εύκολη και δίκαιη. Τα όργανα τύπου Ο θα μείωναν επίσης τη θνησιμότητα για τους ασθενείς στη λίστα αναμονής. 

Η μελέτη χρησιμοποίησε το σύστημα Ex Vivo Lung Perfusion (EVLP) ως πλατφόρμα για τη θεραπεία. Πήρε πνεύμονες δότη που δεν ήταν κατάλληλοι για μεταμόσχευση από δότες Τύπου Α και τους έβαλε στο κύκλωμα EVLP.

Ο ένας πνεύμονας υποβλήθηκε σε θεραπεία με μια ομάδα ενζύμων για την εκκαθάριση των αντιγόνων από το όργανο, ενώ ο άλλος πνεύμονας, από τον ίδιο δότη, παρέμεινε χωρίς θεραπεία. Κάθε πνεύμονας δοκιμάστηκε με την προσθήκη αίματος τύπου Ο με υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων αντι-Α προκειμένου να προσομοιωθεί ένα μόσχευμα μη συμβατό.

Αυτό που έδειξαν τα αποτελέσματα ήταν ότι το σώμα ανέχτηκε τους πνεύμονες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, ενώ οι μη θεραπευόμενοι  πνεύμονες έμοιαζαν να απορρίπτονται.

Εάν αυτή η έρευνα αποδειχθεί αποτελεσματική στη κλινική πράξη, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα όργανα από έναν τύπο αίματος θα μπορούσαν να υποβληθούν σε θεραπεία έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε έναν αποδέκτη διαφορετικής ομάδας αίματος.

«Αυτό έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων μη συμβατών οργάνων με τον τύπο αίματος σε όσους δυσκολεύονται να βρουν συμβατό δότη», δήλωσε ο Δρ Bryan Whitson , καρδιοχειρουργός στο ιατρικό κέντρο Wexner του Ohio State University και καθηγητής Χειρουργικής στο Ohio State University College.

Ο Whitson είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επαληθευτεί ότι αυτή η μέθοδος "αλλαγής" ενός οργάνου μπορεί να λειτουργήσει σε ανθρώπους.


Σχετικά Άρθρα