ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο υψηλός ΔΜΣ στα 18 έτη αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης 17 ειδών καρκίνου

17 Νοεμβρίου 2023, 07:00

images

Οι άνδρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στην ηλικία των 18 ετών, έχουν υψηλότερο κίνδυνο 17 διαφορετικών μορφών καρκίνου αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg. Η έρευνα περιγράφει επίσης πώς η επιδημία της νεανικής παχυσαρκίας αναμένεται να επηρεάσει τα ποσοστά καρκίνου τα επόμενα 30 χρόνια.

Συγκεκριμένα, σε δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά Obesity and Cancer Medicine, η ίδια ερευνητική ομάδα εστιάζει στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ενώ τα αποτελέσματα είναι ανεξάρτητα από το επίπεδο αερόβιας φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων. Αποδεικνύεται ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ στην ηλικία των 18, μπορεί να συνδεθεί με ακόμη περισσότερους καρκίνους αργότερα στη ζωή, από όσο η κακή φυσική κατάσταση στην ίδια ηλικία.

Ο υψηλός ΔΜΣ συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο για 17 καρκίνους: Πνεύμονα, κεφαλής και τραχήλου, εγκεφάλου, θυρεοειδούς, οισοφάγου, στομάχου, παγκρέατος, ήπατος, παχέος εντέρου, ορθού, νεφρού και καρκίνου της ουροδόχου κύστης, καθώς και κακοήθους μελανώματος, λευχαιμίας, μυελώματος και λεμφώματος.

Η σχέση με υψηλό ΔΜΣ ήταν ισχυρότερη για τους καρκίνους που αφορούν κυρίως στο πεπτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου, του στομάχου και των νεφρών, με 3 έως 4 φορές υψηλότερο κίνδυνο για τους παχύσαρκους άνδρες κατά την εγγραφή τους στη μελέτη.

Σε 30 χρόνια, οι ερευνητές αναμένουν αύξηση του ποσοστού των περιπτώσεων καρκίνου που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία των νέων, που υπολογίζεται με βάση τα σχετικά ποσοστά στους σημερινούς 18χρονους άνδρες στη Σουηδία. Για τον καρκίνο του στομάχου, το ποσοστό ανεβαίνει στο 32% και για τον καρκίνο του οισοφάγου στο 37%. Με βάση τον τρέχοντα επιπολασμό των υπέρβαρων και των παχύσαρκων νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερες από 1 στις 2 περιπτώσεις αυτών των καρκίνων θα μπορούσαν να συνδεθούν με υψηλό ΔΜΣ στα τέλη της εφηβείας σε 30 χρόνια.

Ο Aron Onerup είναι μεταδιδακτορικός στην Ακαδημία Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Gothenburgκαι στο Παιδικό Ερευνητικό Νοσοκομείο St. Jude στο Memphis των ΗΠΑ και πρώτος συγγραφέας των μελετών.

«Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία σε νεαρή ηλικία φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και βλέπουμε τη σχέση μεταξύ ανθυγιεινού βάρους και καρκίνου σχεδόν σε κάθε όργανο. Δεδομένης της ανησυχητικής τάσης της παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία, αυτή η μελέτη ενισχύει την ανάγκη για ανάπτυξη ισχυρών πόρων για να αντιστραφεί αυτή η τάση», λέει.

Τέλος, οι ερευνητές μελέτησαν τα ποσοστά θνησιμότητας μετά τη διάγνωση καρκίνου σε αυτήν την ομάδα. Από τους 1.489.115 άνδρες που μελετήθηκαν και κατατάχθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1968 και 2005, 84.621 διαγνώστηκαν με κάποια μορφή καρκίνου κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι οι άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, είχαν 2-3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε 5 χρόνια από τη διάγνωση με καρκίνο του δέρματος, λέμφωμα Hodgkin και καρκίνο του θυρεοειδούς, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη και 1,4-2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, του ορθού και των νεφρών.

Σχετικά Άρθρα