ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

O ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο χαρίζει μακροζωία

24 Φεβρουαρίου 2023, 10:00

images

Ο ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της μακροζωίας. Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους ο ύπνος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή.

Ρυθμισμένη παραγωγή μελατονίνης

Ο ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, ρυθμίζοντας την παραγωγή μελατονίνης. Αυτό συγχρονίζει το φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας, βελτιώνει τη συνολική υγεία σας και δυνητικά παρατείνει τη ζωή σας.

Επιπλέον, η μελατονίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες , καθιστώντας την έναν πολλά υποσχόμενο παράγοντα για την πρόληψη φλεγμονωδών διαταραχών. Επειδή η χρόνια φλεγμονή αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου και εμπλέκεται σε πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, ο ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο για τη ρύθμιση της παραγωγής μελατονίνης, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τους ηλικιωμένους.

Μειωμένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών

Καθώς η έρευνα συνεχίζει να εξελίσσεται, φαίνεται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παρατεταμένης έκθεσης στο φως τις νυχτερινές ώρες και του αυξημένου κινδύνου ορισμένων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η παχυσαρκία.

Μελέτες σε άτομα που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες και εκτίθενται σε συνθήκες όπως το φως της ημέρας κατά τις ώρες εργασίας τους υποστηρίζουν πρωτίστως αυτή τη θεωρία. Αυτό συμβαίνει συχνά, για παράδειγμα με νοσοκόμες και αεροσυνοδούς,.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ακόμη ότι η έκθεση για ένα μόνο βράδυ στο φως του δωματίου κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυξάνει τα μέτρα αντίστασης στην ινσουλίνη την επόμενη μέρα.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τη μακροζωία.

Μειωμένος κίνδυνος κατάθλιψης

Μια μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στο φως τη νύχτα, αυξάνει τον κίνδυνο οι ηλικιωμένοι να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η πιο σημαντική επίδραση στη διάθεση εμφανίστηκε σε άτομα που εκτέθηκαν στο φως κατά την ώρα του ύπνου. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στο φως τη νύχτα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κατάθλιψης.

Οι μηχανισμοί πίσω από αυτή τη συσχέτιση δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά προηγούμενη έρευνα έχει προτείνει ότι η έκθεση στο φως τη νύχτα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, να βλάψει την έκκριση μελατονίνης και να ευθυγραμμίσει σωστά τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος. Αυτές οι καταστάσεις συνδέονται συνήθως με την κατάθλιψη.



Σχετικά Άρθρα