ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προστατέψει από τον καρκίνο του προστάτη

12 Ιουλίου 2022, 07:00

images

Τα γονίδια μπορούν να θέσουν ορισμένους άνδρες σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό αναιρείται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μεταξύ των ανδρών με αυξημένο γενετικό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, εκείνοι που διατήρησαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής για σχεδόν τρεις δεκαετίες, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο. Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό European Urology, συμμετείχαν πάνω από 12.000 άνδρες οι οποίοι συμμετείχαν σε δύο μακροχρόνια ερευνητικά προγράμματα. Όλοι ήταν επαγγελματίες υγείας που, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1980, συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες υγείας και τον τρόπο ζωής τους, ενώ έδιναν και δείγματα αίματος, ώστε τα γενετικά τους δεδομένα να μπορούν να αναλυθούν.

Ο καρκίνος του προστάτη έχει ένα μεγάλο γενετικό υπόβαθρο και περισσότερες από 200 παραλλαγές γονιδίων έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Adam Kibel, ουρολόγος στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να ορίσουν σε κάθε συμμετέχοντα μια «βαθμολογία πολυγονικού κινδύνου» για τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Σε κάθε άνδρα δόθηκε επίσης βαθμολογία υγιεινού τρόπου ζωής, κερδίζοντας ένα βαθμό για καθέναν από τους έξι παράγοντες: Διατήρηση του βάρους κάτω από το όριο παχυσαρκίας, τακτική κι έντονη άσκηση, όπως το τζόκινγκ, μη καπνιστές, τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών (όπως ο σολομός), κατανάλωση προϊόντων ντομάτας και περιορισμός των επεξεργασμένων κρεάτων. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν συνδέσει αυτές τις τρεις διατροφικές συνήθειες με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη ή θανάτου από τη νόσο.

Μέσα σε 27 χρόνια, λίγο περισσότεροι από 3.000 άνδρες εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη και 435 πέθαναν από αυτόν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με βαθμολογίες γενετικού κινδύνου πάνω από 25% είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο, σε σύγκριση με εκείνους με βαθμολογίες κάτω από 25%.

Αλλά για αυτούς τους ίδιους άνδρες, ο τρόπος ζωής είχε επίσης μεγάλο αντίκτυπο. Όσοι ακολουθούσαν τουλάχιστον τέσσερις από τους έξι παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής, μείωσαν τις πιθανότητές τους να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη κατά 45%, έναντι των ανδρών που τηρούσαν λίγους ή κανέναν.

Από όλες τις συνήθειες του τρόπου ζωής, είπε ο Kibel, η άσκηση φαινόταν πιο σημαντική, ακολουθούμενη από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι αυτές οι υγιεινές συνήθειες, από μόνες τους, έσωσαν τη ζωή ορισμένων ανδρών. Αλλά ο Δρ William Dahut, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα "ενθαρρυντικά".

Με βάση τα τελευταία ευρήματα, ο Kibel δήλωσε ότι πιστεύει πως ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα βοηθούσε στη μείωση του υπερβολικού κινδύνου που συνδέεται με το οικογενειακό ιστορικό.




Σχετικά Άρθρα