ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο υγιεινός τρόπος ζωής με άσκηση και καλό ύπνο μειώνει τον κίνδυνο ευερέθιστου εντέρου

22 Φεβρουαρίου 2024, 07:00

images

Οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής του καπνίσματος, της σωματικής δραστηριότητας και του ύπνου 7 έως 9 ώρες κάθε νύχτα, συνδέονται στενά με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Gut. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν τις ιατρικές και διατροφικές πληροφορίες 64.268 ατόμων από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου με μέση ηλικία 55 ετών.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες εξέτασαν 5 υγιεινές συμπεριφορές:

Αποφυγή του καπνίσματος.

Υψηλό επίπεδο δραστηριότητας.

Ύπνος 7 έως 9 ώρες τη νύχτα.

Μια υψηλής ποιότητας, ισορροπημένη διατροφή.

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα των συμμετεχόντων σε σχέση με αυτές τις 5 συμπεριφορές και βρήκαν:

- 7.604 (σχεδόν 12%) ανέφεραν ότι δεν ακολουθούν καμία από τις 5 υγιείς συμπεριφορές.

- 20.662 συμμετέχοντες (32%) ανέφεραν ότι ακολουθούσαν 1 από τις συμπεριφορές.

- 21.904 (34%) ανέφεραν 2 υγιείς συμπεριφορές.

- 14.101 (σχεδόν 22%) ανέφεραν 3 έως 5 υγιείς συμπεριφορές.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι, όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των υγιών συμπεριφορών τις οποίες ακολουθεί ένας συμμετέχων, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει IBS (σύνδρομο ευερέθιστους εντέρου). «Αυτή η μελέτη αξιολόγησε 5 ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη του IBS, για τους οποίους δεν έχουμε ακόμη ακριβή αιτιολογία ή αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε ο Δρ James Lee, γαστρεντερολόγος στο νοσοκομείο Providence St. Joseph στην Καλιφόρνια που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Η μελέτη ήταν καλά σχεδιασμένη και η στατιστική ανάλυση ήταν ενδελεχής. Αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη μελέτη που συνδυάζει και τους 5 παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η ποιότητα του ύπνου [και] η άσκηση καθώς και η σωστή διατροφή για την πρόληψη της ανάπτυξης συμπτωμάτων IBS στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πράγματι, υπήρχαν πειστικές ενδείξεις ότι η τήρηση, 3 έως 5 από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης IBS έως και 42% σε μια προοπτική μελέτη».

Ο Lee δήλωσε ότι «αυτή η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να προσδιορίσει την αιτία ή τη θεραπεία του IBS, αλλά να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης του IBS συνιστώντας αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως αναφέρονται».

Ωστόσο, επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης, επομένως οι ερευνητές δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν την αιτία και το αποτέλεσμα. Οι επιστήμονες βασίστηκαν επίσης σε αυτοαναφερόμενες πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να μην είναι ακριβείς. Οι συμμετέχοντες ήταν 55 ετών και άνω, επομένως τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για νεότερους.

Τέλος, ήταν αδύνατο να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στον τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της 12ετούς περιόδου παρακολούθησης.

Σχετικά Άρθρα