ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο RSV μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο νευρικό σύστημα

31 Ιανουαρίου 2024, 07:00

images

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι ένας ιός που επηρεάζει την αναπνευστική οδό, οδηγώντας σε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Τα παιδιά αλλά και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν συνήθως το μεγαλύτερο κίνδυνο, παρόλο που τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες όλων των ηλικιών μπορούν επίσης να προσβληθούν από αυτόν τον ιό παρουσιάζοντας μέτρια ως σοβαρά συμπτώματα. Μάλιστα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ΗΠΑ εκτιμούν ότι μεταξύ 58.000 και 80.000 παιδιά κάτω των 5 ετών νοσηλεύονται ετησίως εξαιτίας μόλυνσης από RSV.

Η έρευνα έχει εστιάσει κυρίως στο πώς ο RSV επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, οι ερευνητές ενδιαφέρονται επίσης να μάθουν πώς ο ιός επηρεάζει κι άλλα συστήματα του οργανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Infectious Diseases εξέτασε την επίδραση του RSV στο νευρικό σύστημα, χρησιμοποιώντας καλλιέργειες περιφερικών νεύρων και νωτιαίου μυελού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός επηρέασε άμεσα και έμμεσα τα περιφερικά νευρικά κύτταρα. Βρήκαν, μάλιστα, ότι ο RSV οδηγεί σε φλεγμονή και στη συνέχεια σε νευρική βλάβη. Ο ιός επηρέασε επίσης τις καλλιέργειες του νωτιαίου μυελού, μολύνοντας μικρογλοιακά και δενδριτικά κύτταρα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη φλεγμονής. Ωστόσο, ο RSV δεν μόλυνε άμεσα τους νευρώνες της σπονδυλικής στήλης. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με τις νευρολογικές επιπτώσεις του RSV και τις καλύτερες επιλογές για προστασία από τον ιό.

Ο κεντρικός συγγραφέας της μελέτης Δρ Giovanni Piedimonte, αντιπρόεδρος Ερευνητικού Θεσμικού Κέντρου, υπεύθυνος έρευνας στο Πανεπιστήμιο Tulane και καθηγητής Παιδιατρικής, Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Tulane School of Medicine, εξήγησε:

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι ο RSV, ένας από τους πιο κοινούς ιούς του αναπνευστικού σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, μπορεί να μολύνει τα περιφερικά νεύρα και μπορεί να παρέχει την πιο ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του RSV και των αναφερόμενων νευρολογικών συμπτωμάτων. Η λοίμωξη από RSV συσχετίστηκε με μια ισχυρή φλεγμονώδη απόκριση και αλλαγές στην αγωγιμότητα των ηλεκτρικών σημάτων εντός των νεύρων».


Σχετικά Άρθρα