ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο κορωνοϊός τα σαρώνει όλα- Από Τουρκία ως Βρετανία δεν μένει τίποτα όρθιο

20 Οκτωβρίου 2020, 07:00

images

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Τουρκία αυξήθηκε χθες κατά τουλάχιστον 2.000 , φτάνοντας σε επίπεδα που καταγράφηκαν τελευταία φορά στις αρχές Μαΐου. Κι αν λάβει κάποιος υπόψη ότι τα στοιχεία που ανακοινώνει το τουρκικό υπουργείο Υγείας αφορούν μόνο τον αριθμό εκείνων που έχουν εμφανίσει συμπτώματα της νόσου Covid-19, και όχι όλους τους θετικούς στον SARS-CoV-2, τότε καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση στη γείτονα δεν είναι καθόλου καλή...

Το τουρκικό υπουργείο άλλαξε στις 29 Ιουλίου τη διατύπωση στις καθημερινές του ενημερώσεις αναφέροντας «ασθενείς» αντί για «κρούσματα» με τον υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κότζα να λέει ότι οι ημερήσιοι αριθμοί περιλαμβάνουν μόνο εκείνους που εμφανίζουν συμπτώματα. Στις 7 Μαΐου είχαν 1.977 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών ανήλθε σήμερα σε 349.519, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Επίσης 75 άτομα υπέκυψαν στην νόσο τις τελευταίες 24 ώρες, αποτελώντας το υψηλότερο ημερήσιο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου, και αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 9.371.

Νωρίτερα φέτος, η Τουρκία επέβαλε lockdown κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, περιόρισε τις μετακινήσεις μεταξύ πόλεων, και έκλεισε εστιατόρια και καφετέριες, αλλά σχεδόν όλοι οι περιορισμοί σταμάτησαν τον Ιούνιο. Έκτοτε, η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε πιο ήπια μέτρα, όπως είναι κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης μάσκας, επιβάλλοντας πρόστιμα στους παραβάτες.

Επικίνδυνη η κατάσταση και στην Ισπανία

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι σ κατά τη χώρα καταγράφηκαν τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 37.889 νέες περιπτώσεις μολύνσεων από κορωνοϊό, οι οποίες αυξάνουν σε 974.449 τον συνολικό αριθμό. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε με 217 νέους θανάτους από την Παρασκευή, φτάνοντας συνολικά τους 33.992. Και η Μαδρίτη δεν γνωστοποιεί δεδομένα της πανδημίας μέσα στα Σαββατοκύριακα αφήνοντας περιθώριο να σκεφτούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Ισπανία.

Σε πορεία lockdown η Ιρλανδία, η Ουαλία και το Μάντσεστερ

Η Ιρλανδία εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα επιβολής καθολικού lockdown διάρκειας έξι εβδομάδες, με τους ειδικούς να έχουν συστήσει ήδη την επιβολή ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Ιρλανδία, γεγονός που θα θέσει τη χώρα σε επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού κατηγορίας 5. Οι περιορισμοί που θα ισχύσουν στην Ιρλανδία θα είναι συναφείς με εκείνους του Μαρτίου, ωστόσο εκτιμάται – σύμφωνα με το Skynews – ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά. 

Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρότερο lockdown τις επόμενες ημέρες, καθώς μετά την Ουαλία, όπου ανακοινώθηκε lockdown δύο εβδομάδων και το Μάντσεστερ, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, εξετάζει πρόσθετους περιορισμούς καθώς επιταχύνεται η έξαρση του νέου κορωνοϊού. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 16.982 νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών, και μετά από μια δημόσια διαμάχη με τον δήμαρχο της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ, Άντι Μπερνμαμ, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι προσπαθεί να θυσιάσει το βόρειο τμήμα της Αγγλίας για να γλιτώσει θέσεις εργασίας στο νότιο, ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών μπορεί να επιβληθεί lockdown. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό», δήλωσε ο Τζενρικ αναφορικά με τις συνομιλίες με τοπικούς αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι υπάρχει η βάση για μια συμφωνία.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα