ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο κορωνοϊός θα μετατραπεί τελικά σε άλλη μια εποχική ίωση...

21 September 2020, 07:00

images

Νέα μελέτη που διεξήχθη στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και δημοσιεύεται στο Frontiers in Public Health, αναφέρει ότι είναι ύψιστης σημασίας η τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που λαμβάνονται ανά τον κόσμο ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού SARS-CoV-2 αλλά όχι ακριβώς για τον λόγο που φανταζόμαστε...

«Η COVID-19 είναι εδώ για να μείνει και θα συνεχίσει να εμφανίζει εξάρσεις όλο το χρόνο μέχρι να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Συνεπώς, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί της και να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα καλύτερα μέτρα πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, της τήρησης των αποστάσεων, της υγιεινής των χεριών και της αποφυγής συγχρωτισμού». Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Hassan Zaraketενώ ο συνάδελφός του, επίσης συγγραφέας της μελέτης Δρ Hadi Yassine, του Πανεπιστημίου του Κατάρ στη Ντόχα, προσθέτει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλαπλά κύματα COVID-19 πριν επιτευχθεί η "ανοσία της αγέλης".

Οι ερευνητές εξέτασαν τους παράγοντες που επιδρούν στην εποχικότητα των διαφόρων ιών, καθώς και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη σταθερότητα και τη διασπορά του SARS-CoV-2. Όπως εξηγούν, η επιβίωση των ιών στον αέρα και στις επιφάνειες, η ευαισθησία των ανθρώπων σε λοιμώξεις και οι ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως ο συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους, διαφέρουν ανά τις εποχές λόγω αλλαγών στη θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τη μετάδοση ιών του αναπνευστικού σε διαφορετικές περιόδους του έτους. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλους ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, όπως είναι η γρίπη, η COVID-19 έχει υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης (R0), τουλάχιστον εν μέρει λόγω της κυκλοφορίας του ιού ανάμεσα σε ανθρώπους χωρίς ανοσολογική προστασία απέναντί του.

Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι -σε αντίθεση με τη γρίπη και τον ιό του απλού κρυολογήματος- οι παράγοντες που καθορίζουν την εποχικότητα των ιών δεν μπορούν ακόμη να σταματήσουν την εξάπλωση της COVID-19 τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, εκτιμούν ότι μόλις επιτευχθεί "ανοσία της αγέλης" μέσω της συνέχισης των λοιμώξεων από τον ιό SARS-CoV-2 και του εμβολιασμού, το R0 θα πρέπει να πέσει σημαντικά, καθιστώντας τον ιό πιο ευαίσθητο σε εποχιακούς παράγοντες.

Και στο εξής θα έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που πλήττει λίγο κόσμο κάθε χειμώνα, για τον οποίο όμως υπάρχει εμβόλιο και ανοσία της μεγάλης πληθώρας του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα