ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων είναι αυξημένος το χειμώνα

10 Φεβρουαρίου 2023, 07:00

images

Αρκετές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μίας μικρής του 2023, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κρύο μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου καθώς και να αυξήσει έναν αριθμό πρόσθετων κινδύνων για την υγεία της καρδιάς.

«Ο κρύος καιρός μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στο σώμα και ειδικά στην καρδιά», λέει ο Δρ John A. Osborne, PhD, από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Η απόκριση στο στρες είναι φυσιολογική. Στη μικρή μελέτη του 2023, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης οφειλόταν κυρίως σε αλλαγή της συνολικής περιφερικής αντίστασης (δύναμη που χρησιμοποιείται για την κυκλοφορία του αίματος από το αγγειακό σύστημα του σώματος).

Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτή η αλλαγή οφείλεται κυρίως στη δερματική αγγειοσύσπαση, η οποία μειώνει τη ροή του αίματος και τη θερμοκρασία του δέρματος, με ψύξη του προσώπου. «Ως απάντηση στην έκθεση στο κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία σας συστέλλονται για να αποτρέψουν την απώλεια θερμότητας και αυτό ασκεί πρόσθετη πίεση στην καρδιά», λέει η Δρ Holly Andersen, καρδιολόγος στο NewYork-Presbyterian και weill Cornell Medicine.

Αν και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων, μια ξαφνική αύξηση σε αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την καρδιά σας. «Οι ασθενείς είναι επίσης πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε δραστηριότητα που είναι πιο έντονη από ό, τι έχουν συνηθίσει [το χειμώνα]», λέει η Δρ Bethany Doran, MPH, καρδιολόγος και ιδρύτρια του Enabled Healthcare. "Για παράδειγμα, κάποιος που είναι συνήθως καθιστός [μπορεί] να αρχίσει να φτυαρίζει χιόνι. Τα άτομα που καταπονούν την καρδιά τους περισσότερο από το συνηθισμένο με βαριά δραστηριότητα, μπορεί να έχουν επιδεινούμενα συμπτώματα στηθάγχης και καρδιακής ανεπάρκειας».

Ως αποτέλεσμα όλου αυτού του στρες, η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί.

«Αυτό ασκεί επιπλέον πίεση στην καρδιά και μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος και στηθάγχη ή πόνο στο στήθος λόγω ανεπαρκούς ροής αίματος στην», λέει ο Osborne. «Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρδιακή προσβολή, ειδικά σε ασθενείς με φραγμένες αρτηρίες».

Τα άτομα με προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο το χειμώνα για αυξημένη αρτηριακή πίεση ή άλλα καρδιακά προβλήματα.

«Αυτοί οι κίνδυνοι ενισχύονται σε εκείνα τα άτομα που έχουν ήδη κάποιο βαθμό απόφραξης στις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά», δηλώνει ο Osborne. «Όταν ο φόρτος εργασίας της καρδιάς αυξάνεται, ο καρδιακός μυς μπορεί να μην λαμβάνει αρκετό αίμα και μπορεί να προκύψει πόνος στο στήθος ή στηθάγχη. Εάν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία, μπορεί ακόμη και να προκαλέσει βλάβη στον καρδιακό μυ».


Σχετικά Άρθρα