ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο κίνδυνος άνοιας συνδέεται με τη μεταβλητότητα της αρτηριακής πίεσης

01 Νοεμβρίου 2023, 10:00

images

Nέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open αναφέρει ότι η υψηλή BPV (μεταβλητότητα της αρτηριακής πίεσης) σε μεταγενέστερα στάδια στη ζωή, συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 820 άτομα από τη στιγμή της εγγραφής τους στη μελέτη μέχρι τον θάνατό τους. Στους συμμετέχοντες συμπεριλήφθηκαν άτομα χωρίς άνοια ηλικίας 65 ετών και άνω.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το 1994 έως το Νοέμβριο του 2019. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αξιολογήθηκαν στην αρχή της μελέτης και σε διαστήματα 2 ετών. Η BPV από επίσκεψη σε επίσκεψη υπολογίστηκε ανά ηλικία-δεκαετία (για παράδειγμα, 50-59 έτη). Σε κάθε επίσκεψη, οι συμμετέχοντες στη μελέτη υποβάλλονταν επίσης σε έλεγχο γνωστικών ικανοτήτων και βαθμολογίες χαμηλότερες των 86 βαθμών, οδηγούσαν σε αξιολόγηση των συμμετεχόντων για άνοια.

Όσοι έλαβαν διάγνωση άνοιας στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για 1 χρόνο προκειμένου να επαληθευτεί η διάγνωση. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν νεκροτομές μετά θάνατον σε όσους είχαν συναινέσει στη διαδικασία. Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή BPV στη μετέπειτα ζωή, συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο για άνοια.

Στην πραγματικότητα, διαπίστωσαν ότι η ετήσια BPV που υπολογίστηκε τα προηγούμενα 10 χρόνια, συνδέθηκε με 35% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας — αλλά μόνο σε εκείνους τους ανθρώπους που ήταν 90 ετών. Ωστόσο, σημείωσαν ότι η BPV μπορεί να μην είναι ένας επιτεύξιμος στόχος πρόληψης σε μεσήλικες.

Σύμφωνα με την Amber Dixon, διαιτολόγο και διευθύνουσα σύμβουλο του Elderly Guides, η μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με την BPV συνεπάγεται τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που ευνοεί τη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης.

«Αυτό περιλαμβάνει τακτική σωματική δραστηριότητα, ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε αλάτι και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ και αποφυγή του καπνίσματος», εξήγησε.

Οι τακτικοί έλεγχοι υγείας είναι επίσης σημαντικοί, σύμφωνα με τη Dixon. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση, ώστε να μπορείτε να λάβετε μέτρα για να την ελέγξετε νωρίς, εάν καταστεί απαραίτητο.

«Εκτός από αυτά τα γενικά μέτρα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του στρες είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στην αρτηριακή πίεση», είπε η Dixon. «Τεχνικές όπως …η γιόγκα ή ακόμα και οι απλές ασκήσεις αναπνοής, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων του στρες».

Tέλος, η Dixon είπε ότι η η συνέπεια στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο του κινδύνου σας.

Σχετικά Άρθρα