ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο κίνδυνος άνοιας είναι 3 φορές υψηλότερος μεταξύ των ατόμων με ιδιοπαθή τρόμο

10 Μαρτίου 2024, 08:00

images

Το 2020, σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ζούσαν με ιδιοπαθή τρόμο, μία νευρολογική διαταραχή που προκαλεί ακούσια κίνηση ή τρέμουλο σε μέρη του σώματος. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιδιοπαθή τρόμο. Καθώς η πάθηση αυτή εξελίσσεται, μπορεί να είναι δύσκολο για ένα άτομο να ανταποκριθεί στις καθημερινές του υποχρεώσεις. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διάφορες καταστάσεις, όπως: Νόσο Πάρκινσον, κατάθλιψη, διαταραχή ύπνου, καρδιαγγειακή νόσο και προβλήματα ακοής. Τώρα, ερευνητές από το Νοτιοδυτικό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας, ανακάλυψαν ότι τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο, μπορεί να έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η μελέτη θα παρουσιαστεί στην 76η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον Απρίλιο.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 222 συμμετέχοντες στη μελέτη με ιδιοπαθή τρόμο με μέση ηλικία τα 79 στην αρχή της μελέτης. Ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να κάνουν τεστ σκέψης και μνήμης για να προσδιοριστεί εάν ήταν γνωστικά υγιείς και λειτουργικοί και αν είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση ή άνοια.

Στην αρχή της μελέτης, 168 συμμετέχοντες εμφάνισαν υγιές επίπεδο γνωστικής λειτουργίας, 35 είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση και 19 είχαν άνοια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε εξετάσεις παρακολούθησης κάθε 1,5 χρόνο για κατά μέσο όρο 5 χρόνια. Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 19% των συμμετεχόντων στη μελέτη, είχαν ή ανέπτυξαν άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ποσοστά αυτά ήταν 3 φορές υψηλότερα από αυτά του γενικού πληθυσμού.

Επιπλέον, κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο το 12% των συμμετεχόντων που διαγνώστηκαν με ήπια γνωστική εξασθένηση στην αρχή της μελέτης, συνέχισαν να αναπτύσσουν άνοια.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι το 27% των συμμετεχόντων στη μελέτη, είχαν ή ανέπτυξαν ήπια γνωστική έκπτωση κατά τη διάρκεια της μελέτης - ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό του 14,5% για τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

«Ενώ πολλοί άνθρωποι που ζουν με ιδιοπαθή τρόμο βιώνουν ήπιο τρόμο, σε ορισμένα άτομα, ο τρόμος μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός», είπε στο Medical News Today ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Elan D. Louis, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Southwestern Medical Center στο Ντάλας.

«Όχι μόνο ο τρόμος επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να ολοκληρώνει καθημερινές δραστηριότητες όπως η εργασία και το φαγητό, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια».

Σχετικά Άρθρα