ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καρκίνος είναι πολλές ασθένειες- Όχι μία

21 Δεκεμβρίου 2019, 09:20

images

Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε την έκφραση "πότε θα βρεθεί το φάρμακο για τον καρκίνο" εκφράζοντας ουσιαστικά την αδυναμία μας να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε καρκίνος, ακόμα και στο ίδιο όργανο πολλές φορές, είναι μια άλλη νοσολογική οντότητα που χρειάζεται εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση. Κι αυτός είναι ο λόγος που η μία γυναίκα παρουσιάζει καρκίνο του μαστού και ζει για να πεθάνει από κάτι άλλο στα βαθιά γηρατειά της, και η άλλη παρουσιάζει επίσης καρκίνο του μαστού αλλά "φεύγει" μέσα σε λίγους μήνες!

Αυτό μας επισημαίνουν καταξιωμένοι ογκολόγοι από όλο τον κόσμο προσπαθώντας να μας μεταδώσουν μια γνώση που δεν θέλουμε να έχουμε! Ότι δηλαδή ο "εχθρός" είναι σαν Λερναία ΄Ύδρα και κάθε φορά που του κόβουμε το κεφάλι, εμφανίζεται ένα άλλο.

Στη μακρινή Μινεσότα και ειδικά στη διάσημη για τα ιατρικά επιτεύγματα τη Mayo Clinic, εργάζεται η Ευανθία Γαλάνη, καθηγήτρια Ογκολογίας και διακεκριμένη ερευνήτρια κατέχοντας επίσης την θέση της διευθύντριας του τμήματος Μοριακής Ιατρικής. 

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζει η ανακάλυψη φαρμάκων που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά όλα τα είδη καρκίνου, απαντά ότι "οφείλεται στο γεγονός ότι αντιμετωπίζαμε τον καρκίνο ως μία νόσο: δεν είναι μία, αλλά πολλές. Βομβαρδίζαμε τους όγκους με χημειοθεραπείες, μαζί με τα καρκινικά κύτταρα σκοτώναμε και υγιή, συχνά οδηγώντας σε σοβαρές παρενέργειες, και ελπίζαμε αυτό να λειτουργήσει – και, πράγματι, βοηθούσε και βοηθάει κάποιους ασθενείς. Η ριζική θεραπεία απαιτεί κατηγοριοποίηση και εξειδίκευση...".. 

Αλλά η διακεκριμένη γιατρός είναι αισιόδοξη... «Πριν από μόλις έναν αιώνα, εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν από τις μολυσματικές νόσους εκ των οποίων σήμερα οι περισσότερες έχουν εξαλειφθεί. Η έλευση των αντιβιοτικών άλλαξε ριζικά το σκηνικό. Αντίστοιχα πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια θα είμαστε σε θέση να θεραπεύουμε πλήρως ολοένα και περισσότερους ασθενείς με καρκίνο. Και ότι για άλλους ο καρκίνος θα γίνει χρόνια νόσος, όπως είναι τώρα ο διαβήτης ή η υπέρταση. 

Άλλωστε η θνησιμότητα διαρκώς μειώνεται, και για κάποιες μορφές, όπως τον καρκίνο του πνεύμονα ή του τραχήλου της μήτρας (HPV) γνωρίζουμε ότι μπορούν να προληφθούν". 

Μ. Τσ.

Σχετικά Άρθρα