ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο κακός γάμος επιδεινώνει την κατάσταση στους επιζώντες καρδιακής προσβολής

10 Νοεμβρίου 2022, 10:00

images

Τα προβλήματα σχέσεων μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα επίπεδα στρες, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων αποκατάστασης από μία καρδιακή προσβολή. Αυτό αναφέρει νέα μελέτη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.

Ειδικότερα, για την ανάλυσή τους, η Cenjing Zhu υποψήφια διδάκτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale , και οι συνάδελφοί της, εξέτασαν νοσοκομειακά δεδομένα από 1.593 ενήλικες που, είτε ήταν παντρεμένοι, είτε σε σχέση και υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρδιακή προσβολή σε 103 νοσοκομεία των ΗΠΑ σε 30 Πολιτείες σε όλη τη χώρα μεταξύ 2008 και 2012.

Ένα μήνα μετά το καρδιακό επεισόδιο, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που ονομάζεται Κλίμακα Συζυγικού Στρες της Στοκχόλμης, το οποίο αξιολογεί τους συζυγικούς στρεσογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας της συναισθηματικής και σεξουαλικής σχέσης με τον σύζυγο ή τον σύντροφο. Οι απαντήσεις μερικές φορές αποκαλύπτουν συγκεκριμένες δυσκολίες, όπως απιστία, κατάχρηση ουσιών και προβλήματα που σχετίζονται με τα χρήματα.

Στη συνέχεια, οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για έως και ένα χρόνο. Με βάση τις αυτοαναφερθείσες απαντήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με το άγχος καθώς και τη σωματική και ψυχική υγεία, η Zhu και οι συνεργάτης του ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν αναφέρει σοβαρό συζυγικό στρες είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πόνους στο στήθος σε σχέση με άτομα με ήπιο ή καθόλου συζυγικό στρες. Όσοι είχαν έντονο συζυγικό στρες , είχαν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν ξανά στο νοσοκομείο για οποιαδήποτε αιτία.

Η μελέτη τόνισε επίσης ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα στρες, σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε τεστ αξιολόγησης που βαθμολογούσαν τη σωματική υγεία, τη ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής ένα χρόνο μετά από ένα έμφραγμα.

Η Nieca Goldberg, MD, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο NYU Grossman School of Medicine, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, υπογράμμισε ότι τα θέματα σχέσεων συχνά δεν αντιμετωπίζονται όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς.

«Είναι καιρός να εξετάσουμε τον αντίκτυπο της ποιότητας μιας σχέσης και το πώς επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία», λέει. «Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης εστιάζει περισσότερο στη σωματική υγεία και πρέπει να το δούμε αυτό περισσότερο ως παγκόσμια υγεία, ενσωματώνοντας ,τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία επειδή εξαρτώνται το ένα από το άλλο».



Σχετικά Άρθρα