ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

O καφές προστατεύει από παθήσεις του ήπατος

21 Δεκεμβρίου 2022, 07:00

images

Ο καφές περιέχει περισσότερες από 1.000 φυσικές χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία, αναφέρει το Verywell Fit. Ωστόσο, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου. Στην πραγματικότητα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health διερεύνησε ποιοι τύποι καφέ - στιγμιαίος, αλεσμένος ή χωρίς καφεΐνη - μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιας ηπατικής νόσου (CLD).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη UK Biobank, ένα προοπτικό σύνολο δεδομένων διαχρονικής μελέτης με περισσότερους από 500.000 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συμμετέχοντες της UK Biobank απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής τους, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και έδωσαν δείγματα ούρων και αίματος.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν κάθε μέρα και τι είδους καφέ έπιναν συνήθως: ντεκαφεϊνέ, στιγμιαίο ή αλεσμένο (συμπεριλαμβανομένου του εσπρέσο).

Μετά από ορισμένους αποκλεισμούς (άτομα που απέσυραν τη συγκατάθεσή τους ή είχαν CLD στην αρχή), υπήρχαν 494.585 συμμετέχοντες που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη. Παρακολουθήθηκαν για διάμεσο όρο 10,7 ετών.

Συνολικά, η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν καφέ (όλοι οι τύποι καφέ συνδυαστικά) είχαν χαμηλότερους κινδύνους από οσους δεν πίνουν καφέ από CLD και θάνατο από CLD. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, υπήρξαν 9.039 περιπτώσεις CLD ή στεάτωσης (λιπώδες ήπαρ), 184 περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος και 301 θάνατοι από CLD. 1

Η μέση κατανάλωση καφέ ήταν 2 φλιτζάνια την ημέρα. Μεταξύ των συμμετεχόντων που ήπιαν καφέ:

⦁Το 19% έπινε καφέ χωρίς καφεΐνη

⦁Το 55% έπινε στιγμιαίο καφέ

⦁Το 23% έπινε αλεσμένο (συμπεριλαμβανομένου του εσπρέσο) καφέ

«Δείξαμε ότι η κατανάλωση ΟΛΩΝ των τύπων καφέ (συμπεριλαμβανομένου του ντεκαφεϊνέ, του στιγμιαίου και του αλεσμένου καφέ), συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εκβάσεων ηπατικής νόσου», λέει ο καθηγητής Jonathan Fallowfield, PhD, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ένας από τους συγγραφείς αυτής της μελέτης.

«Συνολικά όσοι πίνουν καφέ, είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια ηπατική νόσο, 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια ή λιπώδη ηπατική νόσο και 49% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από χρόνια ηπατική νόσο, από όσους δεν πίνουν καφέ», λέει ο Δρ. Fallowfield.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μεγαλύτερη μείωση κινδύνου για διάφορα αποτελέσματα υγείας, φαινόταν να κορυφώνεται με 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. «Αυτό που δείχνει η τρέχουσα μελέτη μας είναι ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές φαίνεται επίσης να προσδίδει προστατευτικά αποτελέσματα», κατέληξε ο Δρ Fallowfield.


Σχετικά Άρθρα