ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο γονιδιακός έλεγχος βοηθά στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για τον καρκίνο

16 Ιανουαρίου 2024, 07:00

images

Η ανάλυση του γενετικού κώδικα των ασθενών με καρκίνο, μπορεί να βοηθήσει στην παροχή θεραπειών που είναι πιο αποτελεσματικές για τους ασθενείς, όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί. Πρόσφατα διεξήχθη η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, με τη συμμετοχή 13.000 καρκινοπαθών στην Αγγλία, η οποία συνδύασε κλινικά δεδομένα και στοιχεία DNA. Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, περισσότεροι από 9 στους 10 όγκους του εγκεφάλου και οι περισσότεροι καρκίνοι του εντέρου και του πνεύμονα, εμφάνισαν γενετικές αλλαγές που θα μπορούσαν να αποτελούν βασικά δεδομένα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με χειρουργική επέμβαση ή συγκεκριμένες θεραπείες.

Τα άτομα με καρκίνο έχουν:

- Το βασικό "υγιές" γονιδίωμα που κληρονόμησαν από τους 2 γονείς τους και

- το κατεστραμμένο γονιδίωμα που σχετίζεται με τον καρκίνο με τον οποίο έχουν διαγνωστεί.

Σε περισσότερο από το 10% των σαρκωμάτων – είδος καρκίνου στα οστά και στους μύες - οι ερευνητές βρήκαν γενετικές αλλαγές που αποκάλυψαν διαφορετικούς υποτύπους του καρκίνου, οι οποίοι, με τη σειρά τους, βοήθησαν τους γιατρούς να επιλέξουν τη σωστή θεραπεία. Βρήκαν επίσης ότι περισσότερο από το 10% των καρκίνων των ωοθηκών ήταν πιθανώς κληρονομικοί.

Η μελέτη, με επικεφαλής το Genomics England, το NHS England, το Queen Mary University of London, το Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust και το University of Westminster, ολοκληρώθηκε το 2018 ενώ η ανάλυση των αποτελεσμάτων και η δημοσίευση έγιναν αυτό το μήνα.

«Δείχνουμε πώς η γονιδιωματική του καρκίνου μπορεί να ενσωματωθεί στην κύρια φροντίδα του καρκίνου σε ένα εθνικό σύστημα υγείας - και τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει στους ασθενείς.

«Συλλέγοντας μακροπρόθεσμα κλινικά δεδομένα παράλληλα με γονιδιωματικά δεδομένα, η μελέτη δημιούργησε μια πρώτη στο είδος της κατευθυντήρια οδηγία για τους κλινικούς ιατρούς, ώστε να προβλέπουν καλύτερα τα αποτελέσματα και να προσαρμόζουν τις θεραπείες, που θα τους επιτρέψει να ενημερώνουν, να προετοιμάζουν και να διαχειρίζονται τις προσδοκίες των ασθενών πιο αποτελεσματικά».

Σχετικά Άρθρα