ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο FDA προειδοποιεί για τα «έξυπνα» ρολόγια κι άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που μετρούν τη γλυκόζη

26 Φεβρουαρίου 2024, 10:00

images

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση έξυπνων ρολογιών και έξυπνων δαχτυλιδιών που ισχυρίζονται ότι μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα χωρίς να τρυπούν το δέρμα. Ο FDA σημειώνει ότι δεν έχει εγκρίνει κανένα έξυπνο ρολόι ή έξυπνο δαχτυλίδι, που προορίζεται να μετρήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η χρήση αυτών των συσκευών, μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβείς μετρήσεις της γλυκόζης στο αίμα, δηλαδή του σακχάρου- και σε σφάλματα στη διαχείριση του διαβήτη που μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή.

«Εάν η ιατρική σας περίθαλψη εξαρτάται από ακριβείς μετρήσεις γλυκόζης στο αίμα, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με μια κατάλληλη συσκευή εγκεκριμένη από τον FDA για τις ανάγκες σας», ανέφεραν από τον FDA.

Αυτές οι μη εγκεκριμένες συσκευές διαφέρουν από τις εφαρμογές smartwatch που εμφανίζουν δεδομένα από συσκευές συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης εγκεκριμένες από τον FDA που τρυπούν το δάχτυλο.

Ο FDA δεν κατονόμασε συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά επεσήμανε ότι οι πωλητές αυτών των μη εξουσιοδοτημένων έξυπνων ρολογιών και έξυπνων δαχτυλιδιών, χρησιμοποιούν «μη επεμβατικές τεχνικές» για τη μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα, δηλαδή χωρίς να απαιτούν από τους ανθρώπους να τρυπήσουν το δέρμα τους. Ωστόσο, αυτές οι συσκευές δεν ελέγχουν άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ανέφερε η υπηρεσία, καλώντας τους καταναλωτές να αποφύγουν να τις αγοράσουν για αυτόν τον σκοπό.

Ο οργανισμός συμβούλεψε επίσης τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, να συζητήσουν τον κίνδυνο χρήσης μη εγκεκριμένων συσκευών μέτρησης της γλυκόζης αίματος με τους ασθενείς τους και να τους βοηθήσουν να επιλέξουν την κατάλληλη συσκευή που θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

«Η υπηρεσία εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι κατασκευαστές, οι διανομείς και οι πωλητές δεν εμπορεύονται παράνομα μη εξουσιοδοτημένα έξυπνα ρολόγια ή έξυπνα δαχτυλίδια που ισχυρίζονται ότι μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα», ανέφερε ο FDA.

Σχετικά Άρθρα