ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο έρπης μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

21 Φεβρουαρίου 2024, 09:00

images

Όσα άτομα έχουν διαγνωστεί με έρπητα, μπορεί να έχει διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, σε σχέση με άτομα που δεν έχουν λάβει αντίστοιχη διάγνωση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, παρακολούθησε 1.000 άτομα ηλικίας 70 ετών για 15 χρόνια και επιβεβαίωσε προηγούμενη έρευνα σχετικά με τις συσχετίσεις του έρπητα με την άνοια.

Ο έρπης προκύπτει από μόλυνση με τον ιό HSV, του οποίου υπάρχουν δύο τύποι. Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) προκαλεί στοματικό έρπητα, επηρεάζοντας το στόμα και το περιβάλλον δέρμα αλλά και πιθανώς την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2), συνήθως προκαλεί έρπητα των γεννητικών οργάνων και συνήθως μεταδίδεται σεξουαλικά. Σχεδόν 572.000 άνθρωποι μολύνονται από HSV-2 κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η άνοια είναι ένας ευρύτερος όρος που συμπεριλαμβάνει τις διαταραχές γνωστικής έκπτωσης όπως η Νόσος Αλτσχάιμερ και η αγγειακή άνοια. Η Erika Vestin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, δήλωσε στο Medical News Today ότι η έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες θεωρίες σχετικά με τις συνδέσεις μεταξύ άνοιας και έρπητα, αλλά η αιτιότητα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ακόμα.

«Δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις σχετικά με τους αιτιολογικούς μηχανισμούς αυτής της συσχέτισης, εάν ο ιός προκαλεί την ασθένεια ή εάν υπάρχει έμμεση σύνδεση», είπε η Vestin.

«Επιπλέον, η συσχέτιση μένει να μελετηθεί σε διαφορετικές κοινωνικές και εθνοτικές ομάδες και οι πιθανές επιδράσεις των φαρμάκων για τον έρπη στον κίνδυνο άνοιας, πρέπει να διερευνηθούν σε φαρμακευτικές μελέτες φαρμάκων», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα