ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο επιχείλιος έρπης και πώς να τον αντιμετωπίσουμε

17 Αυγούστου 2019, 08:00

images

Ο επιχείλιος έρπης οφείλεται στον ιό HSV-1 και στο 80% των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Όταν εκδηλώνεται, το άτομο βλέπει χαρακτηριστικές φυσαλίδες στην περιοχή γύρω από το στόμα (στα χείλη) και νιώθει καύσο, πόνο, αίσθημα ότι η περιοχή δέχεται τσιμπήματα ενώ σε βαριά περιστατικά με ουλοστοματίτιδα εμφανίζεται επίσης ανορεξία και πυρετός.

Ο HSV-1 είναι ακρωνύμιο της αγγλικής ονομασίας Herpes Simplex Virus - type 1. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί κι από τον τύπο 2 του ιού του απλού έρπητα HSV-2, ο οποίος όμως ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζεται ότι περίπου το 67% του παγκόσμιου πληθυσμού κάτω των 50 ετών φέρει τον ιό χωρίς απαραίτητα να νοσεί. Πρόκειται δηλαδή για μία πολύ κοινή μόλυνση την οποία μεταδίδουμε με το φιλί εξ ου και πολλοί παιδίατροι αποτρέπουν τους γονείς να φιλούν τα μωρά στο στόμα ειδικά τα νεογέννητα.

Η ασθένεια πάντως δεν προκαλεί σοβαρές επιπλοκές σε υγιή άτομα και τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους.

Ο ιός δεν φεύγει ποτέ από τον οργανισμό μας αλλά έξαρση έχει το άτομο όταν:

-Βιώνει έντονο στρες

-Έχει ψηλό πυρετό

-Στις γυναίκες εμφανίζεται μερικές φορές στην έμμηνο ρύση ή όταν έχουν ορμονικές αλλαγές

-Από πολύωρη έκθεση στον ήλιο

-Σε περίπτωση τοπικού τραυματισμού του χειλιού.

Αντιμετώπιση

Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι με προϊόντα τοπικά όπως είναι αλοιφές και μικροσκοπικά αυτοκόλλητα που καλύπτουν την περιοχή απελευθερώνοντας και φάρμακο.

Όταν οι υποτροπές είναι συχνές, προτείνεται θεραπεία καταστολής, που συνίσταται στην καθημερινή λήψη αντιικών φαρμάκων για χρονικό διάστημα 1-2 ετών. Αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται για την πρόληψη της εκδήλωσης της νόσου ή για να μειώσουν το πρόβλημα που έχει ήδη εμφανιστεί.

ΠΗΓΗ: WHO (World Health Organisation)

Σχετικά Άρθρα