ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών

17 Μαΐου 2022, 07:00

images

Ο διαβήτης τύπου 2 συσχετίστηκε με 20% αυξημένο κίνδυνο απώλειας δοντιών σε μια μετα-ανάλυση 22 πρόσφατων μελετών από όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, ο κίνδυνος απώλειας δοντιών σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 (συγκριτικά με τα υγιή άτομα) ήταν υψηλότερος κατά 15% -  29%.

«Για το διαβήτη υπάρχουν διάφορες γνωστές επιπλοκές που εξετάζονται στη θεραπεία και τη διαχείριση, συμπεριλαμβανομένης της νευροπάθειας, της νεφροπάθειας, της καρδιαγγειακής νόσου, της υπέρτασης και της νεφρικής νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Abdolhalim Rajabi, PhD.

"Ωστόσο, μια χρόνια επιπλοκή αυτής της ασθένειας, η οποία μπορεί να είναι λιγότερο αισθητή και λιγότερο γνωστή, είναι η έλλειψη δοντιών, η οποία μπορεί επίσης να επιδεινώσει άλλες επιπλοκές σε ασθενείς με διαβήτη" πρόσθεσε.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι «οι γιατροί πρέπει να δίνουν προσοχή στην υγεία των δοντιών κατά τη διαχείριση και τον έλεγχο των διαβητικών ασθενών». Η ανάλυση του Amir Reza Ahmadian, DDS, κοσμήτορα της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Golestan και των συνεργατών του δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο BMC Endocrine Disorders.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση αναφορικά με τη συσχέτιση μεταξύ διαβήτη τύπου 2 και απώλειας δοντιών», γράφουν ο Ahmadian και οι συνεργάτες του.  Ωστόσο, «χρειάζονται μελέτες μεγάλης κλίμακας για να επικυρωθούν τα τρέχοντα αποτελέσματα στο μέλλον», υπογραμμίζουν.

Προηγούμενες σχετικές μελέτες και μετα-αναλύσεις ανέφεραν αντιφατικά ευρήματα και δεν συμπεριέλαβαν αρκετές πιο πρόσφατες μελέτες.

Ο  Ahmadian και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν τη μετα-ανάλυση από εργασίες που δημοσιεύθηκαν από το 2007 έως το 2021, και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας δοντιών  -κατά 20% -  από τους συμμετέχοντες χωρίς διαβήτη.

Σημειώνεται ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο στοματικής νόσου άμεσα από μια φλεγμονώδη απόκριση των ούλων και έμμεσα από τη μειωμένη παραγωγή σάλιου λόγω των αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Οι στοματικές επιπλοκές που προκύπτουν από αυτό περιλαμβάνουν ξηροστομία, τερηδόνα και περιοδοντική νόσο (ασθένεια των ούλων). Η τελευταία κυμαίνεται από ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων) έως σοβαρή περιοδοντική νόσο (περιοδοντίτιδα) που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, εξηγούν οι συγγραφείς.

Περίπου το 1/3 των διαβητικών ατόμων έχουν σοβαρή περιοδοντική νόσο. Μάλιστα, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία εκτιμά ότι μία στις πέντε περιπτώσεις απώλειας δοντιών σε ενήλικες σχετίζεται με διαβήτη.

Η απώλεια δοντιών έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας και σχετίζεται με χαμηλότερη ποιότητα ζωής, καθώς και με κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου.



Σχετικά Άρθρα