ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο διαβήτης πλήττει και τις προσωπικές μας σχέσεις

27 Ιουνίου 2020, 08:00

images

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στη σεξουαλική ζωή των αντρών όσο και των γυναικών. Υπολογίζεται ότι το 30%-50% των αντρών με διαβήτη παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία χωρίς να διαχωρίζεται ο επιπολασμός αυτός μεταξύ των αντρών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και αντρών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, διευκρινίζει η κα Εμμανουέλα Χουρδάκη, παθολόγος με μετεκπαίδευση στο σακχαρώδη διαβήτη.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία στους άντρες μπορεί να προκύψει λόγω διαταραχών στύσεως ή εκσπερμάτισης και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί και το πρώτο σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνεται η διαβητική νόσος -περίπου 40% των αντρών με δυσλειτουργία έχουν υποκείμενο σακχαρώδη διαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν- και για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να ελέγχονται τα επίπεδα σακχάρου στους ασθενείς με στυτικά προβλήματα.

Πως δημιουργείται το πρόβλημα

Οι διαταραχές στύσης οφείλονται στην περιφερική νευροπάθεια και στη νευροπάθεια του αυτόνομου συστήματος (βλάβες νευρικών λειτουργιών που είναι απαραίτητες για τη στύση και συνοδεύουν τον σακχαρώδη διαβήτη), καθώς επίσης στην αγγειοπάθεια που συνήθως συνυπάρχει στη νόσο και ευθύνεται για την ελλιπή αιμάτωση του πέους. Διάφορα φάρμακα που χορηγούνται σε αυτούς τους ασθενείς (π.χ. αντιυπερτασικά), καθώς και το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στύσης.

Η παχυσαρκία που πολύ συχνά συνυπάρχει στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης με επακόλουθο τις διαταραχές στύσης. Τέλος, η κατάθλιψη που συχνά εμφανίζεται στον ασθενή που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να αποτελεί τόσο άμεση όσο και έμμεση αιτία στυτικών διαταραχών, μειώνοντας την επιθυμία για ερωτική συνεύρεση. Βέβαια, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί από μόνη της να αποτελέσει παράγοντα εμφάνισης κατάθλιψης δημιουργώντας τελικά έναν φαύλο κύκλο.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση παρατηρείται σε μικρό αριθμό ασθενών με νευροπάθεια. Κατ' αυτήν το σπέρμα εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη, αντί να εξέρχεται από την ουρήθρα.

Η νευροπάθεια μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές της ουροδόχου κύστης που μπορεί να ευθύνονται για συχνότερες ουρολοιμώξεις (πιο συχνά στις γυναίκες) και ενδέχεται να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την ερωτική επαφή.

Στους άντρες με διαβήτη είναι συχνότερη και η νόσος του Peyronie. Χαρακτηριστικό της νόσου είναι η μεταβολή του σχήματος του πέους που εμφανίζει παθολογική κάμψη και αποδίδεται σε μικροτραυματισμούς.

Παρόμοια η κατάσταση και στις γυναίκες

Τα προβλήματα που αφορούν τη σεξουαλική ζωή των γυναικών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι συνήθως πολλαπλά και λιγότερο κατανοητά. Η αυτόνομη νευροπάθεια μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα στην περιοχή της πυέλου τα οποία συνδέονται άμεσα με τον σεξουαλικό ερεθισμό της γυναίκας καθώς επίσης να δημιουργήσει ξηρότητα στον κόλπο και ως εκ τούτου να καταστήσει τη σεξουαλική πράξη δυσάρεστη έως και επώδυνη.

Παράλληλα, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις ουροποιητικού και στις κολπικές μυκητιάσεις. Το αίσθημα καύσου και πόνου που μπορεί να δημιουργήσουν στην περιοχή του κόλπου και της ουρήθρας, αποτελούν για τη γυναίκα ανασταλτικό παράγοντα για οποιαδήποτε ερωτική συνεύρεση. Αν δε η λοίμωξη χρονίζει και ταυτόχρονα χρονίζει και η αποφυγή της σεξουαλικής πράξης, ελλοχεύει ο κίνδυνος η επανέναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά από μεγάλο διάστημα αποχής να είναι ακόμα πιο δύσκολη και πιο επώδυνη για μια γυναίκα.

Στις γυναίκες με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις χωρίς γνωστό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει, επομένως, να τίθεται η υποψία και να γίνεται έλεγχος για τυχόν υποκείμενο σακχαρώδη διαβήτη.

Τέλος, όπως συμβαίνει και στον αντρικό πληθυσμό, η κατάθλιψη και, πολλές φορές, η φαρμακευτική αγωγή γι' αυτήν, αποτελούν έναν σοβαρό, βλαπτικό παράγοντα για τη σεξουαλική ζωή.

Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα για τις γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και ταυτόχρονα βιώνουν διαταραχές στη σεξουαλική τους ζωή, είναι το γεγονός ότι διστάζουν να μιλήσουν στο γιατρό τους για αυτές και, ταυτόχρονα, οι γιατροί δεν συνηθίζουν να ρωτούν τις ασθενείς τους για αυτές. Έτσι η διάγνωση καθυστερεί και αντιστοίχως και η θεραπευτική παρέμβαση.

Αντιμετώπιση

 Η γιατρός  μας εξηγεί ότι σήμερα διατίθενται αρκετές φαρμακευτικές αγωγές και άλλες θεραπευτικές πρακτικές για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, που συνεπάγονται και τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής των ασθενών με διαβήτη.

Καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια αντιμετώπισης ενός τέτοιου ζητήματος παίζει η/ο σύντροφος της/του ασθενούς. Η/Ο σύντροφος του ατόμου που βιώνει αυτή τη δυσπραγία ενδέχεται να βιώνει παρόμοια συναισθήματα με το πάσχον άτομο, καθώς η ερωτική πράξη αναπτύσσει μια δυναμική που αφορά και τους δύο συμμετέχοντες. Αρκετές φορές είναι απαραίτητη η συνδρομή ενός ειδικού (ψυχιάτρου-ψυχολόγου), που θα στηρίξει το ζευγάρι παράλληλα με την οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική παρέμβαση.

Η βελτίωση της ρύθμισης του σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Το κάπνισμα θα πρέπει να διακόπτεται ως επιβαρυντικός παράγοντας της αρτηριοπάθειας. Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για αγγειακή νόσο θα πρέπει να ρυθμίζονται σωστά (π.χ. αρτηριακή υπέρταση). Επίσης η απώλεια βάρους, η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση δρουν βοηθητικά. Η διακοπή κατάχρησης αλκοόλ είναι απαραίτητη. 


Σχετικά Άρθρα