ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει φυσική προστασία από τη γρίπη των πτηνών

30 Ιουνίου 2023, 07:00

images

Βασική άμυνα που προστατεύει σχεδόν πλήρως από τη γρίπη των πτηνών όταν επιχειρεί να εισβάλει στον οργανισμό μας, ανακάλυψαν επιστήμονες. Και αυτό είναι το καλό νέο του 2023 στην Υγεία.

Η γρίπη των πτηνών έχει συσχετιστεί με 4 πανδημίες από το 1918, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Η έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, έδειξε ότι αυτές οι πανδημίες και η συνηθισμένη γρίπη προσέφεραν στον ανθρώπινο οργανισμό τρόπους για να ξεπεράσει αυτό το «ισχυρό φράγμα».

Η ομάδα πιστεύει ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε ποια από τις μορφές γρίπης που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα πτηνά, αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι επιστήμονες διερεύνησαν τη μετάδοση του ιού της γρίπης αυτής, και ειδικότερα τις στιγμές που ένα άτομο κολλάει τον ιό από ένα ζώο. Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ των ειδών είναι ένα κρίσιμο βήμα για την έναρξη μίας νέας πανδημίας.

Σε εργαστηριακά πειράματα, αποκάλυψαν ένα τμήμα του γενετικού μας κώδικα - του DNA μας - που ενεργοποιείται ως «απάντηση» σε μία τέτοια νέα μόλυνση. Ονομάζεται BTN3A3. Τα δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, έδειξαν ότι το BTN3A3 ανιχνεύθηκε στη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονές μας και ότι μείωσε την ικανότητα του ιού που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών, να πολλαπλασιάσει τα κύτταρά του εντός του ανθρώπινου οργανισμού.

Η ερευνήτρια Δρ Rute Maria Pinto είπε ότι "σχεδόν όλες" οι μορφές της γρίπης των πτηνών δεν μπορούν να υπερνικήσουν αυτή την προστασία του ανθρώπινου οργανισμού. Και προσέθεσε: «Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπινων ιών και στην πραγματικότητα όλοι οι πανδημικοί ιοί μέχρι στιγμής, έχουν (αντίσταση στο BTN3A3), έτσι ξεπερνούν αυτό το μπλοκ και επομένως μολύνουν».

Ο ιός της γρίπης των πτηνών- H5N1 - έχει κατά καιρούς μεταδοθεί σε ανθρώπους που έρχονται σε στενή επαφή με μολυσμένα ζώα, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί από το ένα άτομο στο άλλο.

Ο καθηγητής Massimo Palmarini, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τους Ιούς στη Γλασκώβη δήλωσε ότι "λίγο περισσότερο από το 50%" των δειγμάτων ιού από πτηνά και "και τα 7" κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ανθρώπους φέτος είχαν ανοχή στο BTN3A3. Αυτό είναι το ένα στρώμα ανησυχίας, το άλλο είναι ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί όσο ποτέ άλλοτε», είπε.

Ωστόσο, η ικανότητα παράκαμψης του BTN3A3 είναι μόνο μία πτυχή της απειλής του ιού για την ανθρώπινη υγεία.



Σχετικά Άρθρα