ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τη γεωγραφία και την αρχιτεκτονική του

11 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Ερευνητές από την Αυστραλία δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature μελέτη τους για τη γεωμετρική αρχιτεκτονική που υπάρχει στο εσωτερικό του εγκεφάλου και η οποία φαίνεται να παίζει ρόλο στη γνωστική ικανότητα, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δισεκατομμύρια νευρώνες, οι οποίοι επεξεργάζονται και μεταδίδουν πληροφορίες μέσω ηλεκτρικών και χημικών σημάτων, σχηματίζοντας εκατομμύρια νευρικές οδούς. Κάθε νέα εμπειρία δημιουργεί ένα νέο μονοπάτι, αλλάζοντας δυνητικά τη μελλοντική συμπεριφορά μας. 

Οι Αυστραλοί ερευνητές πραγματοποίησαν περισσότερες από 10.000 μαγνητικές τομογραφίες (MRI), αναλύοντας μοτίβα δονήσεων και ταλαντώσεων του εγκεφάλου, καθώς οι εθελοντές έκαναν διάφορες εργασίες, προσεκτικά προετοιμασμένες από τους ερευνητές, ώστε να δίνουν πληροφορίες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. «Οι ταλαντώσεις του εγκεφάλου καθορίζονται από τα δομικά, γεωμετρικά και ανατομικά χαρακτηριστικά του», εξηγεί ο Δρ Kevin Aquino από το BrainKey και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Συγκρίνοντας διαφορετικά πρότυπα δραστηριότητας σε μοντέλα εγκεφάλου, οι ερευνητές απομόνωσαν και εξέτασαν τις επιπτώσεις του σχήματος του εγκεφάλου, διαπιστώνοντας ότι η γεωμετρία του εγκεφάλου, δηλαδή το περίγραμμα και η καμπυλότητα, επηρέαζαν σημαντικά τη λειτουργία του.

«Διαπιστώσαμε ότι οι ταλαντώσεις που εξαρτώνται από τη γεωμετρία του εγκεφάλου αντιπροσώπευαν τον ισχυρότερο ανατομικό περιορισμό στη λειτουργία του», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Alex Fornito από το Monash. Και συνέχισε: «Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, επιβεβαιώσαμε ότι η στενή σχέση μεταξύ γεωμετρίας και λειτουργίας, καθοδηγείται από μια δραστηριότητα εγκεφαλικών κυμάτων, που κυριαρχεί σε όλο τον εγκέφαλο, ακριβώς όπως το σχήμα μιας λίμνης επηρεάζεται από τους κυματισμούς που σχηματίζει ένα βότσαλο που πέφτει», συμπλήρωσε.

«Αυτή η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με την άποψη που επικρατούσε μέχρι πρότινος, ότι διάφορες εργασίες λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένες περιοχές αυξημένης δραστηριότητας του εγκεφάλου, αποδεικνύοντας ότι οι προγενέστερες μελέτες πιθανότατα είχαν κατορθώσει να αναδείξουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά στην εγκεφαλική λειτουργία», σχολίασε από την πλευρά του ο Δρ James Pang, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας.


Σχετικά Άρθρα