ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νυχτερινός ύπνος μόλις 34 λεπτά πιο αργά από το κανονικό αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

05 Απριλίου 2023, 10:00

images

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Hypertension, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καθυστέρηση στη νυχτερινή κατάκλιση κατά μόλις 34 λεπτά, συνδέεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι συγγραφείς της μελέτης, η πλειονότητα των οποίων είναι από το Πανεπιστήμιο Flinders της Αδελαΐδας της Αυστραλίας, εξέτασαν άτομα με ακανόνιστες συνήθειες ύπνου, προκειμένου να μελετήσουν αν αυτό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης ή ελαφρά πιο υψηλής αρτηριακής πίεσης ή όχι.

Οι συμμετέχοντες ήταν μέρος ενός παγκόσμιου δείγματος που παρακολουθήθηκε για 9 μήνες, ένα μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο -σύμφωνα με τους ερευνητές- σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες αυτού του τύπου. Η μελέτη περιελάμβανε 12.287 ενήλικες μεταξύ 38 και 62 ετών, με το 88% αυτών να είναι άνδρες και όλοι τους να ορίζονται από τους ερευνητές ως υπέρβαροι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό μιας συσκευής μέτρησης ύπνου κάτω από το στρώμα και τακτικών καταγραφών της αρτηριακής πίεσης για να κάνουν τη σύνδεση. Διαπίστωσαν ότι τα ακανόνιστα μοτίβα ύπνου, μπορούν να οδηγήσουν σε 9% έως 17% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάστε συνολικά. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ακόμη και μικρές διακυμάνσεις στην ώρα του ύπνου από το βράδυ στο βράδυ, μόλις 34 λεπτών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης κατά 32%.

Ο Δρ Allen J. Taylor, πρόεδρος τμήματος Καρδιολογίας στο MedStar Heart and Vascular Institute, αναφέρει ότι η αξία μελετών όπως αυτή είναι ότι παρέχει περισσότερα δεδομένα για την ενημέρωση των ατόμων που αναζητούν ιατρική περίθαλψη σχετικά με το πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο υπέρτασης. Ο Taylor και οι συνεργάτες του βλέπουν τον ύπνο και τη σχέση του με την υπέρταση ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου που περιλαμβάνει άλλους τομείς αλλαγής συμπεριφοράς.

«Νομίζω ότι, όπως και η διατροφή… έτσι και ο ύπνος είναι κάτι που κάνουμε όλοι καθημερινά. Έτσι, προτείνουμε κάθε είδους πρακτικές τρόπου ζωής για να βελτιώσουμε την υγεία μας. Και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει δίαιτα και άσκηση. Ο ύπνος είναι μία από τις στρατηγικές».


Σχετικά Άρθρα