ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νόσος Αλτσχάιμερ και σύνδεση με άλλες διαταραχές του εγκεφάλου

28 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Neurology, αναφέρει ότι η οπίσθια φλοιϊκή ατροφία αφορά το 10% των ασθενών με Νόσο Αλτσχάιμερ, με τα συμπτώματά της να αποτελούν «συντριπτικό εργαλείο πρόβλεψης» της νόσου. Συνολικά συγκρίθηκαν στοιχεία από 1.000 ασθενείς από 16 χώρες που έδειξαν ακόμη ότι το 94% των ατόμων με οπίσθια φλοιϊκή ατροφία εμφάνιζαν παθολογία της Νόσου Αλτσχάιμερ, και για το υπόλοιπο 6% κλινική εικόνα άνοιας με σωμάτια Lewy ή μετωποκροταφική άνοια (μετωποκροταφική λοβιακή εκφύλιση).

Η παθολογία της Νόσου Αλτσχάιμερ, αφορά το 70% των ασθενών με απώλεια μνήμης. Τα άτομα με οπίσθια φλοιϊκή ατροφία δυσκολεύονται με την αντίληψη των αποστάσεων, τη διάκριση μεταξύ κινούμενων και σταθερών αντικειμένων (αντίληψη κίνησης σε στατικό αντικείμενο) και την επιτέλεση εργασιών όπως να γράψουν ή να σηκώσουν ένα αντικείμενο που έπεσε κάτω, παρά την απουσία ευρημάτων στον οφθαλμολογικό έλεγχο, σύμφωνα με τη επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Marianne Chapleau, Ph.D. από το τμήμα Νευρολογίας, το Κέντρο Μνήμης και Γήρανσης και το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Weill του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Τη στιγμή της διάγνωσής του, το 61% εμφάνιζε ανικανότητα αντιγραφής ή σχεδίασης βασικών σχημάτων, όπως ένα τετράγωνο, το 49% είχε ελαττωμένη αντίληψη του χώρου, το 48% είχε "ταυτοχρονοαγνωσία" (simultagnosia), δηλαδή μεγάλη δυσκολία στην επεξεργασία πολλών οπτικών ερεθισμάτων ταυτόχρονα και το 47% αντιμετώπιζε δυσκολίες στις μαθηματικές πράξεις και δυσκολία ανάγνωσης. 

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την οπίσθια φλοιϊκή ατροφία, ώστε να μπορεί να εντοπιστεί από τους κλινικούς γιατρούς. Οι περισσότεροι ασθενείς επισκέπτονται τον οπτομέτρη τους όταν αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα με την όραση και μπορεί να παραπέμπονται από εκεί σε οφθαλμίατρο, που με τη σειρά του μπορεί να αγνοεί την οπίσθια φλοιϊκή ατροφία. 

Επίσης χρειαζόμαστε καλύτερα εργαλεία στο κλινικό περιβάλλον για να εντοπίζουμε αυτούς τους ασθενείς εγκαίρως και να τους παρέχουμε θεραπεία», δήλωσε η Δρ Chapleau.


Σχετικά Άρθρα