ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέος τρόπος να νικήσουμε τη βαριά νόσηση COVID-19

21 Οκτωβρίου 2020, 07:00

images

Άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Science, περιγράφει μελέτη στην οποία φάνηκε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ελεγχθεί από αναστολείς που μπλοκάρουν την αλληλεπίδραση μεταξύ ιού και ξενιστή (ανθρώπου). 

Ο νέος κορωνοϊός έχει αποδειχθεί πρωτόγνωρα υπερμολυσματικός και υπερμεταδοτικός. Παρόλα αυτά γνωρίζουμε πως κάνει το κακό στον οργανισμό μας: Για να μολύνει τον άνθρωπο θα πρέπει πρώτα να προσκολληθεί στην επιφάνεια των κυττάρων που αποικίζουν το αναπνευστικό ή το γαστρεντερικό σύστημα. Μόλις προσδεθεί στην επιφάνεια των κυττάρων, εισβάλλει μέσα τους και πολλαπλασιάζεται με τα αντίγραφά του να διασπείρονται.

Η διαδικασία προσκόλλησης και εισβολής στα ανθρώπινα κύτταρα γίνεται από την ιική πρωτεΐνη ακίδα «S». Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Πήτερ Κάλλεν από τη Σχολή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, τον Δρ Γιοχέι Γιαμαούτσι, επίκουρο καθηγητή Ιολογίας στην Σχολή Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής και τον Δρ Μπόριε Σιμονέτι, ανακάλυψαν ότι ο SARS-CoV-2 αναγνωρίζει την πρωτεΐνη νευροπιλίνη-1 στην επιφάνεια των ανθρωπίνων κυττάρων για να μπορέσει να προκαλέσει τη λοίμωξη. "Μελετώντας την αλληλουχία της πρωτεΐνης S μας εντυπωσίασε η παρουσία μιας μικρότερης αλληλουχίας αμινοξέων που έμοιαζαν να μπορούν να μιμηθούν μια πρωτεϊνική αλληλουχία που υπάρχει στις ανθρώπινες πρωτεΐνες και οι οποίες αλληλεπιδρούν με την νευροπιλίνη-1. Αυτό μας έκανε να υποθέσουμε ότι ίσως η πρωτεΐνη S σχετίζεται με την νευροπιλίνη-1 και έτσι προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα. Πράγματι, μέσω πειραμάτων επιβεβαιώσαμε ότι η πρωτεΐνη S πράγματι προσδένεται στην νευροπιλίνη-1», εξηγούν οι ερευνητές.

Μονοκλωνικά αντισώματα 

Mε τη βοήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων ή με ένα φάρμακο που μπλοκάρει την αλληλεπίδραση SARS-CoV-2 και νευροπιλίνης-1, οι ερευνητές μπόρεσαν να μειώσουν την ικανότητα του κορωνοϊού να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. «Πρόκειται για σημαντική διαπίστωση που ανοίγει νέους δρόμους στη μάχη κατά της νόσου COVID-19. Για να νικήσουμε τον νέο κορωνοϊό θα πρέπει να βασιστούμε σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και ένα «οπλοστάσιο» αντιικών θεραπευτικών», καταλήγει η ομάδα στο Science.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα