ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Nέος τρόπος καταπολέμησης της παχυσαρκίας που σχετίζεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου

18 Ιουνίου 2023, 08:00

images

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 4 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω των επιπτώσεων της παχυσαρκίας. Αλλά καθώς οι ειδικοί μαθαίνουν όλο και περισσότερα για τις βιολογικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας, καταφέρνουν να ανακαλύπτουν μακροχρόνιες θεραπείες για την παχυσαρκία.

Σε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αλλαγές που σχετίζονται με την παχυσαρκία στον εγκέφαλο μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις –ακόμα και αφού κάποιος χάσει βάρος–, εμποδίζοντας τη μακροχρόνια απώλεια βάρους. Μάλιστα διαπίστωσαν ότι οι εγκεφαλικές αλλαγές μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην λαμβάνουν πλέον σήματα ότι έχει επέλθει κορεσμός.

Αυτή η έρευνα οδηγεί στην ιδέα ότι όσοι χάνουν βάρος μπορεί να ανακτήσουν γρήγορα το βάρος τους καθώς μπορεί να υπάρξει μια μη αναστρέψιμη αλλαγή στον εγκέφαλο σε παχύσαρκα άτομα. Η παχυσαρκία είναι μία περίπλοκη ιδέα που έχει πολλές προεκτάσεις για τον εγκέφαλο.

«Η παχυσαρκία προκαλεί μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής που συνδέεται με αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση, διαταραχές της διάθεσης και αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών – αυτή η πολύπλοκη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και σηματοδότησης του εγκεφάλου είναι ένα κρίσιμο θέμα συνεχιζόμενης έρευνα», είπε η Δρ  Sahar Takkouche, επικεφαλής εμπειρογνώμονας στην Ιατρική της Βαριατρικής και της Παχυσαρκίας και επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Διαβήτη, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Τενεσί.

Ενώ αυτά τα δεδομένα και οι πληροφορίες είναι εντυπωσιακά, πρέπει να γίνει περαιτέρω μελέτη για τον εγκέφαλο και την παχυσαρκία.

Η Δρ Mireille Serlie, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στο Yale School of Medicine, λέει ότι το επόμενο βήμα είναι να καταλάβουμε πότε ο εγκέφαλος ενεργεί κατά αυτόν τον τρόπο. «Πρέπει να βρούμε πού βρίσκεται εκείνο το σημείο όταν ο εγκέφαλος αρχίζει να χάνει την ικανότητά του να ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής και τι καθορίζει αυτόν τον διακόπτη. Γιατί αν ξέρετε πότε και πώς συμβαίνει, ίσως μπορέσετε να το αποτρέψετε.

«Η απώλεια βάρους δεν είναι απλώς «τρώμε λιγότερο, κινούμαστε περισσότερο» – και συμβαίνουν πολλά στο σώμα μας, ειδικά στον εγκέφαλό μας, που μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε», επισημαίνει από την πλευρά της η Takkouche.

«Είναι σημαντικό να είμαστε υπομονετικοί με τον εαυτό μας και με άλλους που προσπαθούν να χάσουν βάρος καθώς μπορεί να είναι πιο περίπλοκο από όσο φαίνεται», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα