ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο τεστ ξεχωρίζει τον επιθετικό καρκίνο προστάτη από άλλες μορφές

02 Ιουλίου 2019, 15:56

images

Πειραματικό τεστ ούρων που παρέχει στους άνδρες την δυνατότητα όχι μόνο να εντοπίσουν σε εξαιρετικά αρχικό στάδιο τον καρκίνο του προστάτη, αλλά και αν θα χρειαστούν επιθετική θεραπεία ή αν δεν θα υποβληθούν σε θεραπεία αλλά θα παρακολουθούνται, φαίνεται ότι ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές.

Το τεστ ούρων ονομάζεται PUR ερευνά γενετικούς δείκτες ώστε να δώσει πιο ακριβή αξιολόγηση από το υπάρχον τεστ PSA. Μάλιστα, δοκιμές σε 537 ασθενείς έδειξαν ότι μπορεί με ασφάλεια να ξεχωρίσει τους άντρες των οποίων διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους από τους υπόλοιπους που είναι ασφαλές απλά να παρακολουθούν το πρόβλημα.

«Ο συνδυασμός εξετάσεων κι όχι μόνο ένα τεστ μπορεί τελικά να αποδειχτεί η καλύτερη προσέγγιση», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Ο Δρ Shea Connell, του University of East Anglia, δήλωσε ότι σχεδιάζεται μεγαλύτερη δοκιμή και ελπίζει ότι η εξέταση ούρων θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμη προς χρήση από γιατρούς εντός 3 ετών, επιπλέον της εξέτασης PSA. Ο ίδιος σχολιάζει μάλιστα ότι υπάρχει ανάγκη για επιπλέον τεστ που θα έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιευτήκαν στο BJU International, και είναι υποσχόμενα αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν σε περισσότερους ασθενείς.

Πηγή: BJU International.

Σχετικά Άρθρα