ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο κύμα κορωνοϊού και η σχέση του με τη μακροχρόνια COVID

18 September 2023, 07:00

images

Παρόλο που οι περισσότεροι θεωρούμε τον κορωνοϊό παρελθόν, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές του κόσμου, με την Ελλάδα και την Κύπρο να μην αποτελούν εξαίρεση. Μάλιστα, οι ΗΠΑ καταγράφουν περίπου 19.000 περιπτώσεις νοσηλείας για COVID-19 την εβδομάδα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο να έχει αυξηθεί περίπου κατά 80% από τις αρχές Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα ποσοστά νοσηλείας των ΗΠΑ είναι υψηλότερα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 75 ετών και άνω, ακολουθούμενα από τα βρέφη κάτω των 6 μηνών και ενήλικες ηλικίας 65 έως 74 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 από τον Ιανουάριο, δεν είχαν λάβει αναμνηστική δόση του εμβολίου, σύμφωνα με το CDC.

Ειδικά οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν μειωμένη ανοσία εάν δεν έχουν μολυνθεί ή εμβολιαστεί πρόσφατα, είπε ο Δρ Michael Daignault, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Ιατρικό Κέντρο Providence Saint Joseph στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια.

«Γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό της συγκεκριμένης ομάδας ασθενών στην αναμνηστική δόση του φθινοπώρου», δήλωσε.

Ο Daignault ανάφερε ότι τα δωμάτια έκτακτης ανάγκης (ER) γενικά δεν ελέγχουν τη δύσπνοια, τους χαμηλούς ρυθμούς οξυγόνου ή την ιογενή πνευμονία που οδήγησε ορισμένους ασθενείς στη διασωλήνωση στο παρελθόν.

Αντίθετα, είπε, συνήθως οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στο Μπέρμπανκ είναι μεγαλύτερης ηλικίας και υποφέρουν από αφυδάτωση, απώλεια όρεξης, αδυναμία ή κόπωση.

Σχετικά με τη μακροχρόνια COVID-19, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά της μειώθηκαν μόλις η Omicron έγινε η κυρίαρχη μετάλλαξη. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν για αυτό το αποτέλεσμα ευθύνεται το ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή οδηγεί σε ηπιότερη νόσηση ή η αυξημένη ανοσία του πληθυσμού.

Ωστόσο, η Grace McComsey - κύρια ερευνήτρια για την Πρωτοβουλία RECOVER του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, είπε ότι εξακολουθεί να βλέπει νέα κρούσματα μακροχρόνιας COVID-19. Ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός και η δυσανεξία στην άσκηση , είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα που παραμένουν, είπε.

Κάθε επαναμόλυνση ενέχει κίνδυνο μακροχρόνιας COVID-19, προσέθεσε η McComsey, επομένως δεν πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αγνοούν την τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων.

«Αυτό που βλέπουμε σε μακροχρόνιες κλινικές COVID-19 δεν είναι μόνο τα παλαιότερα στελέχη που συνεχίζουν να προκαλούν συμπτώματα και να μην βελτιώνονται», είπε η McComsey. «Γι’ αυτό δεν παίρνω λιγότερο στα σοβαρά αυτό το νέο κύμα».

Σχετικά Άρθρα