ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο φάρμακο για το διαβήτη τύπου 1 εγκρίθηκε στις ΗΠΑ

23 Νοεμβρίου 2022, 07:00

images

Ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας που έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και για το οποίο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σηματοδοτεί μία «νέα εποχή» στη θεραπεία του διαβήτη, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τη βασική αιτία της πάθησης και όχι μόνο τα συμπτώματα.

Ειδικότερα, το νέο φάρμακο λειτουργεί επαναπρογραμματίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα για να σταματήσει να επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη. Περίπου 8,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη τύπου 1 παγκοσμίως. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πάθηση επηρεάζει 400.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 29.000 παιδιών.

Στο διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα (που συνήθως καταπολεμά τα βακτήρια και τους ιούς) επιτίθεται ακούσια στα βασικά κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη για ενέργεια, και οι περισσότερες τρέχουσες θεραπείες εστιάζουν σε άτομα που ελέγχουν το σάκχαρό τους και λαμβάνουν ινσουλίνη - με ένεση ή έγχυση - κάθε μέρα.

Το 2019, μια δοκιμή έδειξε ότι το φάρμακο καθυστέρησε ορισμένους ανθρώπους υψηλού κινδύνου να αναπτύξουν την πάθηση για δύο χρόνια κατά μέσο όρο. Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η καθυστέρηση μπορεί να είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα για τους νέους που δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν καθημερινά ινσουλίνη ή να παρακολουθούν το σάκχαρό τους τόσο εντατικά για αυτό το χρονικό διάστημα.

Η Rachel Connor, από τη φιλανθρωπική οργάνωση JDRF UK, η οποία χρηματοδότησε εν μέρει τη δοκιμή, είπε: «Αυτό αλλάζει το παιχνίδι. Για μένα αυτή είναι η αρχή μιας νέας εποχής για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1.

Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε να φτάσουμε στην καρδιά του γιατί αναπτύσσεται η πάθηση και να βοηθήσουμε να αλλάξει η διαδικασία, επομένως δεν αντιμετωπίζουμε πλέον μόνο τα συμπτώματα. Μόλις μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους να το κάνουμε καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Ο Chris Askew από τη φιλανθρωπική οργάνωση Diabetes UK, ελπίζει ότι η «μνημειώδης ανακάλυψη» θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποτελεσματικές ανοσοθεραπείες για τη θεραπεία της πάθησης.

Τέλος, προσέθεσε: «Επί 100 χρόνια, οι άνθρωποι που ζουν με διαβήτη τύπου 1 βασίζονται στην ινσουλίνη για τη θεραπεία της πάθησης και η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι για πρώτη φορά, η βασική αιτία της πάθησης - μια επίθεση στο ανοσοποιητικό σύστημα - μπορεί να αντιμετωπιστεί».


Σχετικά Άρθρα