ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέες ενδείξεις για τους παράγοντες που προκαλούν το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

26 Μαΐου 2023, 07:00

images

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), δηλαδή ο απρόβλεπτος και ανεξήγητος θάνατος ενός μωρού μικρότερου του 1 έτους, είναι εξ ορισμού ένα μυστήριο. Ωστόσο, οι ερευνητές πλησιάζουν στην κατανόηση ορισμένων από τους παράγοντες κινδύνου και τους μηχανισμούς που συμβάλλουν στην εμφάνιση του SIDS.

Η επικρατούσα θεωρία επισημαίνει τρεις πιθανούς παράγοντες: 

Πρώτον, το βρέφος βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. 

Δεύτερον, το μωρό εκτίθεται σε έναν στρεσογόνο παράγοντα, όπως η θέση ύπνου μπρούμυτα, ο οποίος μπορεί να μειώσει την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα του ενώ αυξάνει το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα. 

Τρίτον, το βρέφος έχει μια υποκείμενη ανωμαλία που καθιστά πιο δύσκολο να επιβιώσει από αυτό το τραυματικό γεγονός.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuropathology & Experimental Neurology, επισημαίνει μία τέτοια ανωμαλία. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Rady στο Σαν Ντιέγκο, διαπίστωσαν ότι ένας συγκεκριμένος εγκεφαλικός υποδοχέας που πιθανόν εμπλέκεται στο να βοηθά τα μωρά να αναπνεύσουν, είχε αλλοιωθεί σε ορισμένα βρέφη που πέθαναν από SIDS. Ο εν λόγω υποδοχέας είναι μέρος του συστήματος σεροτονίνης, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση ακούσιων λειτουργιών του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοή και η αρτηριακή πίεση.

Το SIDS συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου ενός βρέφους και, αν και είναι σπάνιο, είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των βρεφών μεταξύ 1 μηνός και 1 έτους στις ΗΠΑ. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, απέδωσαν σχεδόν 1.400 θανάτους βρεφών στο SIDS το 2020.

Για να κατανοήσουν καλύτερα την πάθηση, οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκεφαλικό ιστό 58 βρεφών που πέθαναν από SIDS μεταξύ 2004 και 2011 και στη συνέχεια συνέκριναν αυτά τα δείγματα με τον εγκεφαλικό ιστό 12 βρεφών που πέθαναν από άλλες αιτίες, όπως πνευμονία ή καρδιακή νόσο. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μωρά που πέθαναν από SIDS, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια αλλαγμένη εκδοχή του υποδοχέα εγκεφάλου που σχετίζεται με τη σεροτονίνη σε σχέση με τις περιπτώσεις ελέγχου.

Ο Robin Haynes, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, δήλωσε ότι τα μωρά συνήθως έχουν μια προστατευτική απόκριση που τα ωθεί στο να λαχανιάζουν όταν δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με το SIDS, ωστόσο, αυτή η απόκριση μπορεί να μην εμφανιστεί, ίσως λόγω του αλλοιωμένου υποδοχέα του εγκεφάλου. Εάν ένα βρέφος δεν μπορεί να αποκαταστήσει την αναπνοή και τον καρδιακό του ρυθμό, αυτό μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου. Οι ερευνητές υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι η σεροτονίνη, παίζει κάποιο ρόλο στο SIDS, δεδομένης της σχέσης της με την αναπνοή και σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα.


Σχετικά Άρθρα