ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα σύνδεση μεταξύ Πάρκινσον και ΙΦΝΕ θα οδηγήσει σε νέα θεραπεία

22 Μαΐου 2024, 07:00

images

Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της Νόσου Πάρκινσον και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (ΙΦΝΕ). Ειδικότερα, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Genome Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν σπάνιες γενετικές παραλλαγές για να διερευνήσουν τις συνδέσεις μεταξύ του γονιδίου LRRK2, της ΙΦΝΕ και της Νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από την BioMe BioBank και το UK Biobank και γονιδιώματα από 67 άτομα με ΙΦΝΕ (ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) και Πάρκινσον. Μετά την ανάλυση, οι συγγραφείς επιβεβαίωσαν ότι ορισμένες παραλλαγές του LRRK2 σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο Πάρκινσον και ΙΦΝΕ. Βρήκαν επίσης άλλες παραλλαγές γονιδίων που μπορεί να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Meltem Ece Kars, MD, Ph.D., από το Charles Bronfman Institute for Personalized Medicine, Icahn School of Medicine στο Όρος Σινά, δήλωσε έκπληκτος από το γεγονός ότι «αν και υπήρχε μια ελάχιστη επικάλυψη μεταξύ των γονιδίων που σχετίζονται με την ΙΦΝΕ και το Πάρκινσον και των προηγουμένως γνωστών γονιδίων των Πάρκινσον και ΙΦΝΕ, οι αναλύσεις εμπλουτισμού οδών, έδειξαν εξέχουσες αλληλεπικαλύψεις σε αυτές τις 3 καταστάσεις».

Με άλλα λόγια, τα γονίδια που μοιράζονται αυτές οι δύο καταστάσεις, είναι διαφορετικά από εκείνα που προκαλούν Πάρκινσον και ΙΦΝΕ, μεμονωμένα. Ωστόσο, φαίνεται να επηρεάζουν παρόμοια βιοχημικά μονοπάτια.

«Είναι ενδιαφέρον», συνέχισε ο συγγραφέας, «ότι ανιχνεύσαμε επίσης σημαντικά εμπλουτισμένα μονοπάτια μοναδικά για τη νόσο ΙΦΝΕ-Πάρκινσον, όπως η σηματοδότηση MAPK, η αναστολή της λειτουργίας RXR, που διαμεσολαβείται από LPS/IL-1, και η σηματοδότηση NAD».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να εντοπίσουν καλύτερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες και για τις δύο παθήσεις.

Σχετικά Άρθρα