ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα πρώιμη εξέταση για τη διαταραχή φάσματος αυτισμού

29 Μαΐου 2024, 10:00

images

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Milano-Bicocca και του Επιστημονικού Ινστιτούτου IRCCS E. Medea, στη Μονάδα Παιδικής Ψυχοπαθολογίας, εντόπισαν ένα δείκτη πρώιμης ανίχνευσης της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού σε παιδιά μόλις 7 μηνών. Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο PLoS ONE αφού πρώτα η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε τα παιδιά επί 2 χρόνια καθώς η διάγνωση της διαταραχής σε παιδιά κάτω των 3 ετών, είναι δύσκολη επειδή δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τις επικοινωνιακές δεξιότητες και τον λόγο ώστε να εκδηλωθούν οι ελλείψεις και οι ιδιαιτερότητες. 

Για τη μελέτη επιλέχθηκαν 19 βρέφη μικρότερα των 7 μηνών, τα οποία είχαν μεγαλύτερα αδέρφια ήδη διαγνωσμένα με αυτισμό, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές, τα καθιστά πιο επιρρεπή στη διαταραχή. Στην έρευνα μπήκε εξάλλου άλλη μία ομάδα βρεφών με τους γονείς τους, τα οποία δεν διέτρεχαν κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής σχετιζόμενη με πάσχοντα αδελφό. Όλα τα βρέφη υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες μάθησης και παρακολουθήθηκαν τα επόμενα 2 χρόνια για να διαπιστωθεί εάν θα εμφάνιζαν διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μάλιστα σειρά δοκιμών που περιλάμβαναν την επίδειξη φωτογραφιών και την παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνονταν σε παρόμοια μοτίβα εικόνων. Αυτή είναι μία προσέγγιση που βασίζεται στη μάθηση, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα σε διάφορες μεθοδολογίες διάγνωσης παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της διαταραχής, δυσκολεύονταν σε μεγάλο βαθμό με τα συγκεκριμένα οπτικά τεστ, ενώ εκείνα με τις χειρότερες βαθμολογίες, είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες κινδύνου εμφάνισης της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η ερευνητική ομάδα αναγνωρίζει ότι τα ευρήματά της είναι προκαταρκτικά, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι αυτού του τύπου ο στατιστικός έλεγχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση του αυτισμού σε βρέφη.

Σχετικά Άρθρα