ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα κριτήρια για τα κατάλληλα μοσχεύματα καρδιάς

10 Ιουνίου 2023, 08:00

images

Οι αναζωογονημένες καρδιές λειτουργούν και για μεταμοσχεύσεις και θα μπορούσαν να καταστήσουν διαθέσιμα περισσότερα όργανα για ασθενείς που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης.

Οι ερευνητές λένε ότι κατάφεραν να αξιοποιήσουν μία νέα κατηγορία δωρητών οργάνων για να διατηρήσουν και να μεταμοσχεύσουν την καρδιά τους: Άτομα των οποίων η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά, με αποτέλεσμα τον λεγόμενο κυκλοφορικό θάνατο. Παραδοσιακά, οι μόνοι άνθρωποι που θεωρούνταν κατάλληλοι δότες οργάνων, ήταν εκείνοι που είχαν διαπιστωθεί εγκεφαλικά νεκροί, αλλά η καρδιά και άλλα όργανά τους συνέχισαν να λειτουργούν.

Ωστόσο, υπάρχει μία άλλη ομάδα που θα μπορούσε να κάνει δωρεά οργάνων: Άτομα που μπορεί να έχουν υποστεί σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις, αλλά δεν είναι εγκεφαλικά νεκρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι θεωρούνται νεκροί όταν η καρδιά τους σταματά να χτυπά μετά τη διακοπή της μηχανικής υποστήριξης, φαινόμενο που ονομάζεται επίσης κυκλοφορικός θάνατος.

Η δωρεά μετά από κυκλοφορικό θάνατο, ή DCD, έχει λειτουργήσει και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, ενώ έχει διαδοθεί ιδιαίτερα στις ΗΠΑ για όργανα όπως τα νεφρά. Όμως, οι αμερικανικές ομάδες μεταμοσχεύσεων δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμες να δεχτούν καρδιές που σταμάτησαν να χτυπούν, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, από φόβο ότι η έλλειψη οξυγόνου στην καρδιά θα έβλαπτε το όργανο και θα επηρέαζε τη μακροζωία του.

Λίγο μετά το θάνατο, «υπάρχει αυτή η περίοδος τόσο κακής ροής αίματος όσο και μη ροής αίματος, στην οποία η καρδιά είναι πολύ ευαίσθητη. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν πίστευαν ότι αυτό θα ήταν δυνατό», δήλωσε ο Δρ Jacob Schroder, χειρουργός, διευθυντής του προγράμματος μεταμόσχευσης καρδιάς στο Πανεπιστήμιο Duke και συγγραφέας μιας νέας μελέτης για το θέμα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Ωστόσο, όχι μόνο ήταν δυνατό, όπως, ανακάλυψαν ο Schroder και η ομάδα του, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά με τη χρήση οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς δότες.

Οι ερευνητές λένε ότι, εάν περισσότερα μεταμοσχευτικά κέντρα υιοθετήσουν τη νέα μέθοδο, θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός των καρδιακών μοσχευμάτων που είναι διαθέσιμες για μεταμόσχευση στις ΗΠΑ έως και 30%.


Σχετικά Άρθρα