ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα εξέταση αίματος υπόσχεται την ανίχνευση 18 τύπων καρκίνου

12 Ιανουαρίου 2024, 07:00

images

Νέα εξέταση αίματος, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη ανίχνευση 18 διαφορετικών τύπων καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Oncology. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές εστίασαν στο πρωτεΐνωμα- το σύνολο των πρωτεϊνών στον οργανισμό.

Η εξέταση, η οποία αναλύει την παρουσία πρωτεϊνικών βιοδεικτών για διάφορους τύπους καρκίνου στην κυκλοφορία του αίματος, μπόρεσε να ανιχνεύσει με επιτυχία καρκίνους σταδίου 1 κατά 93% στους άνδρες και κατά 84% στις γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε με επικεφαλής τον Δρ. Ashkan Afshin, αναπληρωτή καθηγητή επιστημών μετρήσεων υγείας στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Η ανάλυση 150 βιοδεικτών επέτρεψε επίσης στους ερευνητές να εντοπίσουν την προέλευση των καρκίνων σε συγκεκριμένα όργανα σε περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων, ανέφεραν ο Afshin και οι συνεργάτες του.

«Το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου βάσει πρωτεϊνώματος έδειξε πολλά υποσχόμενες επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες και θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς προληπτικών εξετάσεων για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου», όπως δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί για τα καλά αποτελέσματα του καρκίνου», είπε ο Δρ Misagh Karimi, ιατρός ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου του Ιδρύματος Lennar στο City of Hope Orange County στην Καλιφόρνια. «Η πιθανότητα να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε 18 διαφορετικούς καρκίνους πρώιμου σταδίου, όπως περιγράφεται σε αυτή τη νέα μελέτη, αλλάζει πιθανώς το παιχνίδι, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καινοτομίες σε εξετάσεις, στοχευμένες θεραπείες και πολλά άλλα», είπε ο Karimi, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη. 

«Ωστόσο, αυτός είναι ένας εξελισσόμενος τομέας έρευνας στον οποίο πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες σχετικά με τα τεστ έγκαιρης ανίχνευσης πολλαπλών καρκινικών κυττάρων», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα