ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα επιστημονική υπόθεση για την εμφάνιση αυτισμού και σχιζοφρένειας

17 Οκτωβρίου 2023, 18:00

images

Η φλεγμονή στη βρεφική ηλικία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη προβλημάτων που άπτονται του φάσματος του αυτισμού αλλά και της σχιζοφρένειας. Για πρώτη φορά, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland ανακάλυψαν ακριβώς το μηχανισμό που ίσως οδηγεί κάποια από τα παιδιά με αντίστοιχα προβλήματα σε μία ζωή με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η φλεγμονή  φαίνεται ότι μεταβάλλει την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων και αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Αυτό λίγο ως πολύ αναλύουν στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine. Οι εν λόγω ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους 17 παιδιών που πέθαναν σε ηλικία ενός έως πέντε ετών, 8 παιδιών που πέθαναν από φλεγμονώδεις νόσους -όπως βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις και άσθμα- και 9 που πέθαναν από ατύχημα.

Διαπίστωσαν ότι η φλεγμονή στην πρώιμη παιδική ηλικία, εμποδίζει την πλήρη ωρίμανση συγκεκριμένων νευρώνων στην παρεγκεφαλίδα. Η παρεγκεφαλίδα είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον κινητικό έλεγχο και τις ανώτερες γνωστικές λειτουργίες που χρησιμοποιούνται στη γλώσσα, τις κοινωνικές δεξιότητες και τη συναισθηματική ρύθμιση.

Φάνηκε μάλιστα ότι δύο συγκεκριμένοι τύποι παρεγκεφαλιδικών νευρώνων ήταν πιο ευάλωτοι στη φλεγμονή του εγκεφάλου – οι νευρώνες Golgi και Purkinje-.

«Εξετάσαμε την παρεγκεφαλίδα, επειδή είναι μία από τις πρώτες περιοχές του εγκεφάλου που αρχίζουν να αναπτύσσονται και μία από τις τελευταίες που φτάνουν στην ωριμότητά τους. Με την αρκετά νέα τεχνολογία της αλληλουχίας RNA ενός πυρήνα μπορούσαμε να εξετάσουμε σε κυτταρικό επίπεδο τις αλλαγές στον εγκέφαλο», εξηγεί ο Δρ Seth Ament, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Maryland.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βρέφη που γεννιούνται με δυσλειτουργίες της παρεγκεφαλίδας, εμφανίζουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Αντίστοιχα, πειράματα σε ζώα έχουν συμπεράνει ότι η ανάπτυξη της φλεγμονής πριν τη γέννηση ευνοεί αυτή την κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα