ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα δεδομένα για την αιτία εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας

28 Απριλίου 2023, 09:00

images

Ο εντοπισμός του ρόλου μίας πρωτεΐνης αναμένεται να βοηθήσει στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου (PDAC). Ειδικότερα, επιστήμονες στο Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) στο Laurel Hollow της Νέας Υόρκης, ανακάλυψαν ισχυρή σχέση μεταξύ της πρωτεΐνης SRSF1 και του καρκίνου του παγκρέατος σε ποντίκια.

Ο καθηγητής Adrian Krainer, PhD στο CSHL, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε ότι η ομάδα του εξέτασε τη SRSF1 και διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα SRSF1 προκαλούν φλεγμονή ή παγκρεατίτιδα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην ανάπτυξη όγκου PDAC.

Ο Krainer αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές κυτταρικές διαδικασίες για να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα της SRSF1, αλλά ο καρκίνος τείνει να βρίσκει έναν τρόπο να ξεπεράσει αυτούς τους ελέγχους και τις ισορροπίες.

Πολλά γονίδια, RNA και πρωτεΐνες συνεργάζονται στα κύτταρα για να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα SRSF1, αλλά μερικές φορές, η διαδικασία διακόπτεται. Στο πάγκρεας, αυτό πυροδοτεί την παγκρεατίτιδα και επιταχύνει το PDAC, εξήγησε.

«Είναι ένα πολύ έντονο αποτέλεσμα», εξήγησε ο Krainer σε μια δήλωση τύπου. «Θα μπορούσαμε να δούμε ότι οι ασθενείς των οποίων οι όγκοι εκφράζουν υψηλότερα επίπεδα SRSF1 έχουν χειρότερα αποτελέσματα. Έτσι, ξεκινήσαμε να διερευνήσουμε σε ποιο βαθμό η SRSF1 συμβάλλει στο PDAC».

Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα υψηλότερα επίπεδα SRSF1 είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη PDAC σε ποντίκια και οργανοειδή. Τα οργανοειδή σταμάτησαν να αναπτύσσονται όταν η SRSF1 επέστρεψε στα φυσιολογικά επίπεδα. Ένας καρκίνος του πεπτικού συστήματος, ο καρκίνος του παγκρέατος ξεκινά να αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα στο πάγκρεας αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, σύμφωνα με το Scripps MD Anderson Cancer Center.

Το πάγκρεας βρίσκεται πίσω από το στομάχι και παράγει ένζυμα και ορμόνες που βοηθούν την πέψη και διατηρούν υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εργασία από την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου σημείωσε, ότι «η SRSF1 έχει επανειλημμένα εκπλήξει και συναρπάσει τους ερευνητές από την πληθώρα πολύπλοκων βιολογικών οδών που ρυθμίζει».


Σχετικά Άρθρα